Καμιά θετική εξέλιξη από Τσίπρα - Ερντογάν

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Το ΚΚΕ μιλάει για προσήλωση και των δύο στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

«Από τη στιγμή που η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δυο χωρών, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς» επισημαίνει το ΚΚΕ

σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

«Πολύ περισσότερο», τονίζει ο Περισσός, «που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγινε προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να ανοίξουν ζητήματα, όπως αυτό των “νησιών”, της δήθεν “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, της καταπολέμησης της “τρομοκρατίας”. Ιδιαίτερα για το τελευταίο αυτό ζήτημα, γεννά ερωτήματα το τι θα αφορά η συνεργασία των δυο χωρών».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, «αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κι αυτό δεν αλλάζει ακόμη κι αν προχωρήσουν κάποιες επιχειρηματικές συμπράξεις και συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που θα ωφελήσουν τμήματα του κεφαλαίου και μόνο».

Προσήλωση

Το ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ακόμη πως «ταυτόχρονα σημειώθηκε η προσήλωση και των δύο στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και στον διπλό εγκλωβισμό στα νησιά».

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον».

Και καταλήγει ο Περισσός σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ απευθύνεται στους λαούς των δύο χωρών, στους λαούς της περιοχής και τους καλεί να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις, κατά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που για τους λαούς γεννάει μόνο κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».

ΚΚΕΤουρκίαΒρυξέλλεςσυμφωνίαΘράκηIssue: 2059Issue date: 7-2-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα