Ήπια αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες προκλήσεις Σόιμπλε για Grexit

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χαμηλούς τόνους αντέδρασε η κυβέρνηση στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του αποκάλυψε πως από το 2011 είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο

την έξοδο από το ευρώ με αντάλλαγμα μεγάλη οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με τον Γερμανό Υποικ η έξοδος από το ευρώ θα είχε πλήξει μία φορά τον ελληνικό λαό και δε θα χρειαζόταν η συνεχής λήψη μέτρων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς μια υποτίμηση νομίσματος.

Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε επανέφερε στο τραπέζι το Grexit. Kύκλοι της κυβέρνησης σχολίασαν πως «η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Τις δηλώσεις Σόιμπλε σχολίασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: "Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιντνερ.

Ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης, που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ, με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ, που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων, με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%".

Τις αναφορές Σόιμπλε σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Ειλικρινά δεν κατανοούμε τι εννοούσε. Ο ελληνικός λαός έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτή τη θέση. Βέβαια με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Οι δηλώσεις αφορούσαν το παρελθόν

Οι χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα, «δεν αφορούσαν επ’ ουδενί την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως έγιναν σε πλαίσιο αφήγησης γεγονότων και περιστατικών του παρελθόντος.

Η ίδια εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι προς επιβεβαίωση ή σχολιασμό, καθώς όλα αυτά αφορούσαν το παρελθόν και έχουν μάλιστα ειπωθεί επανειλημμένα από τον κ.Σόιμπλε. «Σήμερα εστιάζουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Δεν υπάρχει κάτι νέο, το οποίο θα ξέφευγε από αυτό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι το θέμα της συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά το ζήτημα ανέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης.

GrexitΒενιζέλοςΣόιμπλεHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα