Η κυβέρνηση «ψάχνεται» με την Τουρκία για το μεταναστευτικό σε ένα δύσκολο περιβάλλον

Το ζήτημα του μεταναστευτικού φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, ιδίως μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας.

Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές».

Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες οι οποίες «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι στο μεταναστευτικό μπορεί να υπάρξει διάλογος για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν, μεν, ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, ωστόσο, εξήγησαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει και διμερής διάλογος, στη λογική ότι θα «πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά» των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραδέχθηκε ότι παρατηρείται «μία επιδείνωση του ζητήματος αυτού ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες. Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές (σ.σ. οι αριθμοί αφορούν μηνιαίες ροές)».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό είναι καίριας σημασίας. Και θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε στο ζήτημα αυτό. Είμαστε στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο», παραπέμποντας, μάλιστα, και σε ανακοινώσεις στο μέλλον, αν και σε ερώτηση του topontiki.gr σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία και όχι μόνο μια διμερής συνεργασία, δηλαδή όχι μόνο της Τουρκίας με την Ελλάδα, μια συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία».

Με τη διαφορά, βεβαίως, ότι ήδη υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία έθετε ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών, το οποίο περιλάμβανε χρηματοδοτήσεις από τις Βρυξέλλες προς την Άγκυρα και δεσμεύσεις της Τουρκίας για δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια συμφωνία για την οποία ο Ερντογάν έχει εκφράσει κάποιες φορές… γκρίνιες προς τις Βρυξέλλες και που η τήρησή της από πλευράς Τουρκίας αμφισβητείται, τουλάχιστον ως προς την έκτασή της.

Με δεδομένη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και του κλίματος που αλλάζει στην Ευρώπη – για παράδειγμα, η Ιταλία έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της, ενώ πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι και το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο πολύ πιο αυστηρής προσέγγισης στο θέμα αυτό – είναι προφανές ότι για την Αθήνα μια διμερής συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως… πρόπλασμα για μια αναθεώρηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, αναγνωρίζεται ότι:

● Πρώτον, είναι απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την όποια συμφωνία και

● Δεύτερον, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να εφαρμόζει τη συμφωνία κατά το δοκούν, άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλειστάκις πει ότι για τα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να είναι «αφελής».

Οπότε, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας στην πορεία προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του β΄ γύρου

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα

Θεσσαλία – κακοκαιρία Daniel: Στο 75% η αποκομιδή των νεκρών ζώων

Keywords
Τυχαία Θέματα