Επικαιροποιημένα εμβόλια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού – Στις 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας (12/9) η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την

σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση. Σημείωσε, μάλιστα, πως σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι πρώτες παραδόσεις των νέων εμβολίων εκτιμώνται για την εβδομάδα που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η κα Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως τα δύο αυτά εμβόλια μπορούν να χορηγούνται σε άτομα από 12 ετών και άνω, αλλά κάθε χώρα καθορίζει τη δική της πολιτική.

Τα νέα εμβόλια, όπως εξήγησε, προορίζονται για τον συμπληρωτικό εμβολιασμό και όχι για τον βασικό. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα – Πάνω από 6% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Εξοικονόμηση ενέργειας και στη Βουλή – Τέλος ο φωτισμός στην πρόσοψη του κτιρίου

«Απογείωση» με τα F-16 Viper – Στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας οι πρώτες «οχιές»

Keywords
Τυχαία Θέματα