Η δύσκολη σχέση με τη μεσαία τάξη

Το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αποφεύγουν να καθορίσουν ποιους εννοούν όταν αναφέρονται στη μεσαία τάξη δείχνει και την αγωνία των πολιτικών επιτελείων να μην αφήσουν κανέναν ψηφοφόρο έξω από αυτή τη μεγάλη κατηγορία πολιτών.

Με λίγα λόγια, αν κάποιος εξαιρέσει το ποσοστό των εξαιρετικά ευάλωτων ομάδων και των πλουσίων, όλοι οι υπόλοιποι καταχωρίζονται στη μεσαία τάξη. Δηλαδή περίπου… το 90% των πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ ποιους εννοεί όταν

μιλάει για τη μεσαία τάξη, απέφυγε να απαντήσει, αν και οι συνεργάτες του λένε ότι πρόκειται για το πλέον παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποτελούν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, υπάλληλοι και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ξεκάθαρα το άγχος που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μην χαθεί ούτε μία ψήφος από τη μεσαία τάξη. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όπως μαζικά έδωσαν οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης τη νίκη – και μάλιστα με αυτοδυναμία – στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ίδιο εύκολα μπορούν να τον στείλουν στην αντιπολίτευση. Αυτό άλλωστε έκαναν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα καυτά προβλήματα

Η πανδημία έφερε τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις της μεσαίας τάξης με την κυβέρνηση, αφού εκεί ανήκουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά και οι εκπρόσωποι των νοικοκυριών που αντέδρασαν στο σκληρό λοκντάουν της κυβέρνησης και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η νεολαία.
Ακόμα και η διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος, με μέτρα που από πολλούς χαρακτηρίζονται αυταρχικά, απομάκρυνε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που το 2019 είχε συστρατευθεί με τον Μητσοτάκη. Πρόκειται για συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στους λεγόμενους «ψεκασμένους» και αρνητές, αλλά στους σκεπτόμενους μη εμβολιασμένους.


Όμως, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε για τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης από τη διαχείριση που έκανε το επιτελικό κράτος στις πυρκαγιές, ενώ ο ανασχηματισμός δεν βοήθησε στην αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά του στην καθημερινότητα των πολιτών, που βγήκαν μέσα από δύο δύσκολα χρόνια καραντίνας με τις επιχειρήσεις τους κλειστές και τις τράπεζες να αρνούνται να ενισχύσουν τους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο πτωχευτικός νόμος, που θα εφαρμοστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, το θέμα των συντάξεων, το οποίο εμφανίζεται να προχωράει με βήματα σημειωτόν, και το γεγονός ότι η ιστορία με τα αναδρομικά βρίσκεται ακόμα στον αέρα, έχουν φέρει μεγάλο εκνευρισμό σε ένα κομμάτι των πολιτών, το οποίο εμφανίζεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Περίσκεψη για τις δημοσκοπήσεις

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης είναι προβληματισμένος από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, καθώς στην πρώτη φάση της πανδημίας ο ίδιος είχε καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά αποδοχής του στα ύψη, ενώ σήμερα εμφανίζει φθορά 5 ποσοστιαίων μονάδων.
Προκειμένου μάλιστα να αντιμετωπίσει το άνοιγμα που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ προς τη μεσαία τάξη ο Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, όπου υπενθύμισε τη δέσμευση που έδωσε πριν από τις εκλογές του 2019. «Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας» είπε και σημείωσε ότι αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη της οικονομίας «και όχι με την υπερφορολόγησή της, την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».


Στο Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση καθημερινά κινείται γύρω από αυτό το θέμα. Πώς δηλαδή οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης θα παραμείνουν στη Ν.Δ. και δεν θα προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με αυτή την κοινωνική ομάδα και τους συνταξιούχους που εντάσσονται σ’ αυτήν. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα.


«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε, αλλά αυτό το 1 δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε, στοχεύοντας την κυβέρνηση εκεί που πονάει.


Πρόσθεσε μάλιστα: «ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Επαναπροσέγγιση μέσω της οικονομίας

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, επειδή το επόμενο διάστημα το παιχνίδι θα παιχτεί γύρω από τα θέματα της οικονομίας, η κυβέρνηση θα καταφέρει να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους μέσα από τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά από το ταμείο ανάκαμψης.
Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα εκταμιευθούν μέσα στη χρονιά, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Αποφασίστηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ – Τι δείχνουν τα στατιστικά

Ποινική δίωξη για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας

Keywords
Τυχαία Θέματα