Παραστάσεις του Οκτωβρίου

Έφθασε το φθινόπωρο και τα θέατρα άρχισαν να αναγγέλλουν τα χειμερινά προγράμματα τους. Με ελεύθερη είσοδο στους εμβολιασμένους και μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η σεζόν 2021 – 2022 ξεκινά τον Οκτώβριο, προσφέροντας μια ποικιλία παραστάσεων. Ελπίζοντας πως η σιωπή του τελευταίου χρόνου θα έχει αποτελέσει πεδίο αναπροσδιορισμού, περιμένουμε πιο μεστές και ώριμες δημιουργίες.


Ας αρχίσουμε από το Εθνικό Θέατρο, που δίνει τη σκυτάλη σε πολλές γυναίκες σκηνοθέτριες. Με πρώτη την Ελένη Ευθυμίου, η οποία ανεβάζει στην

κεντρική σκηνή, στις 23 Οκτωβρίου, το «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε Ντε Βέγκα. Ακολουθεί το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουιλιαμς, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, και «Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκινά με τον «Προμηθέα» του Νίκου Καραθάνου (10 – 30 Οκτ.), ενώ έπειτα οι Rootless Root συνεργάζονται με τον Βρετανό γλύπτη Peter Randall-Page, δημιουργώντας μια παράσταση για την παροδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Στη συνέχεια θα δούμε την καινούρια δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τίτλο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
Το ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πύλες του ήδη από αυτή την εβδομάδα
(24 Σεπτ.) και παρουσιάζει, για 14 παραστάσεις, στον Θόλο, το υπαρξιακό έργο του Γιαν Φόσσε «Κάποιος θα έρθει», με σκηνοθέτη τον Γιάννη Χουβαρδά. Παράλληλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει (24-29 Σεπτ.) το έργο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας». Πρόκειται για μία οπερατική περφόρμανς από την αναρχική Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Ακολουθεί (9-16 Οκτ.) η επετειακή παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι».


Αλλά και το Μέγαρο Μουσικής αφιερώνει παραστάσεις στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στις 7-10 Οκτ. παρουσιάζει το μουσικό ιστορικό δράμα του Χριστόφορου Χριστοφή «Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821», ενώ στις 12.10 ανεβαίνει «Το Σχολείον των ντελικάτων εραστών ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη», σε κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, επεξεργασμένα μέσα από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου και τη μουσική σύνθεση του Γιώργου Χατζημιχελάκη.


Το Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου ξεκινά στις 6 – 8 Οκτωβρίου με την ανατρεπτική «Ορέστεια» του Teatro Massimo Cagliari και ακολουθούν «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» από τη Μαριάννα Κάλμπαρη και «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου από την ομάδα Όπερα, σε σκηνοθεσία και μουσική Θοδωρή Αμπατζή.


Και το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης αρχίζει τις παραστάσεις του στις 18 Οκτωβρίου με τους «Ναυαγούς», σε σκηνοθεσία Ηρώ Μπέζου και Γιάννη Παπαδόπουλου, ενώ στις 21 του μηνός ανεβαίνει ο σαιξπηρικός «Μακμπέθ» από τον Θανάση Δόβρη.


Και το δημοτικό Θέατρο Πειραιά αρχίζει στις 20 Οκτωβρίου με το «Μινόρε», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Φυσικά, υπάρχουν και οι επαναλήψεις: όπως η «Νόρα» του Ίψεν από τον Θόδωρο Τερζόπουλο (μέσα στον Οκτώβριο), η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ (13.10), σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη, στο Βρετάνια, το δικαστικό θρίλερ «Terror» του Φερντινάντ φον Σιράχ στο θέατρο Αθηνών, το «Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ στον τεχνοχώρο Καρτέλ και «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» του Νικορέστη Χανιωτάκη, στον ίδιο χώρο. Επίσης τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιώργου Τσίρου επανέρχονται από τον Οκτώβριο στο Μικρό Χορν και, φυσικά, το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, στο Παλλάς (8.10). Αλλά και η Ρένη Πιττακή γίνεται ξανά «Μια Γερμανίδα γραμματέας» από τις 27.10 στο Ιλίσια (σκην. Γιάννης Μόσχος), ενώ συνεχίζονται το «Mute» από τις 2 Οκτ. στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το βραβευμένο έργο «170 τ.μ.» του Γιώργου Τσουρή κ.ά.


Από την άλλη, στο Μικρό Παλλάς θα ανέβει το καινούριο έργο του Θοδωρή Αθερίδη και τα Δευτερότριτα τα «Μισά μισά» των Τζόρντι Σάντες και Πετ Αντόν Γκόμεζ από τον Δημήτρη Μυλωνά.
Αρχές Οκτωβρίου θα συνεργαστούν ο Σταμάτης Φασουλής και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο πρωτοεμφανιζόμενο για την Ελλάδα έργο του Αυστραλού Άντριου Μπόβελ «Ο Κήπος με τις αλήθειες», που θα παιχτεί στο θέατρο Μουσούρη, και ο Γιάννης Κακλέας θα σκηνοθετήσει τον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο στο Γκλόρια.


Στο θέατρο Ιλίσια ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανεβάζει, στις 4 Οκτ., την «Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασίνι, ενώ στις 13 θα επαναληφθεί το «Ξύπνα Βασίλη» του Ψαθά σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Στο θέατρο Χορν ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί, από τις 15 Οκτωβρίου, τις «Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλερ και στο Ξενοδοχείον Μπάγκειον, στις 4 Οκτ., η Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζει τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονύσιου Σολωμού.


Από την άλλη, στο θέατρο Άνεσις από 9.10, ο Σίμος Κακάλας ανεβάζει το «Μια ιστορία αγάπης» του Alexis Michalik, ενώ το Πορεία ξεκινά με την επανάληψη του «This is not Romeo and Juliet» του Αργύρη Πανταζάρα και, στα μέσα Οκτωβρίου, η Μαρία Μαγκανάρη παρουσιάζει τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς.


Το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας της Μπέτυς Αρβανίτη, με την ίδια πρωταγωνίστρια, αρχίζει στις 15 Οκτ. με το «Φθινόπωρο – Χειμώνας» του Λαρς Λόρεν, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ενώ το Θέατρο της οδού Κυκλάδων με το «Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό» του Αλεξάντερ Γκριμπογέντοφ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (22.10). Στο θέατρο Κατερίνα, από τις 7 Οκτωβρίου, θα παίζεται η «Μηχανή του Τούρινγκ» του Μπενουά Σολές, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και στην Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί από τις 16 Οκτ. το «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μαγιόκ.


Ας σημειώσουμε, ωστόσο, την έναρξη μιας καινούριας σκηνής. Το ανακαινισμένο Προσκήνιο έγινε ο χώρος δημιουργίας του Δημήτρη Καραντζά και των συνεργατών του. Και δίνει την πρεμιέρα του στις 9 Οκτωβρίου, με τη «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, σε σκηνοθεσία του ιδρυτή του.
Όσο για τα υπόλοιπα θέατρα, έπεται συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν – «Έκλεβα στο οξύμετρο», «Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα» (Videos)

Κορωνοϊός: Παιδιά το 30% των κρουσμάτων – Τι λένε οι ειδικοί

Στα «κάγκελα» το Twitter με τη Νίκη Κεραμέως – Τι εξόργισε τους χρήστες (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα