Γκουέφσκι: Εθνικισμός η ονομασία του αεροδρομίου σε Μέγας Αλέξανδρος

ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή κριτική προς την παρελθούσα κυβέρνηση της πΓΔΜ και τον Νικολά Γκρουέφσκι άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, για τις προκλητικές κινήσεις του ως προς την Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στην FAZ ο Ντιμιτρόφ επέκρινε τον προκάτοχο του Ζόραν Ζάεφ διότι «η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε,

όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο... Τo κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσα σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες».

Η «αρχαιολατρία» του Γκρουέφσκι δεν ήταν απαραίτητη, καθώς όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, «δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος».

Παρότι ο ίδιος δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου, η εφημερίδα εκτιμά – επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές – πως ένα τέτοιο βήμα δεν αποκλείεται να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το πιθανότερο είναι το αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε «Μητέρα Τερέζα», καθώς γεννήθηκε στα Σκόπια.

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα