Φωλιές πράσινων λαζανιών με σπανάκι, ζαμπόν και μπεσαμέλ

Οι φωλιές πράσινων λαζανιών με σπανάκι, ζαμπόν και μπεσαμέλ είναι μια πρωτότυπη συνταγή, ιδανική για οικογενειακά γεύματα και εξαιρετικό πρώτο πιάτο για το εορταστικό τραπέζι. Ετοιμάζεται εύκολα από πριν, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να ψηθεί την τελευταία στιγμή, αφήνοντάς σας χρόνο για να απολαύσετε τους καλεσμένους σας.

Υλικά για τη συνταγή

4 φύλλα φρέσκων πράσινων λαζανιών (τα φαρδιά) ή (μισή συσκευασία περίπου από τα στενά)

350 γραμμάρια σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

250 γραμμάρια ζαμπόν, σε λεπτές φέτες

300 γραμμάρια

μοτσαρέλα, τριμμένη

50 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για τη μπεσαμέλ

500ml γάλα

50 γραμμάρια βούτυρο

50 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνοντας το γάλα μαζί με το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο, χωρίς να έρθει σε βρασμό. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει.

Μόλις ψηθεί ελαφρά το αλεύρι και πάρει ένα φουντουκί χρώμα, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε λίγο – λίγο το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τοποθετήστε ξανά το κατσαρολάκι στη φωτιά, χαμηλώστε την ένταση και σιγομαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

Όταν ετοιμαστεί, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε τη μπεσαμέλ στην άκρη. Συνεχίστε σοτάροντας ελαφρά το σπανάκι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαραθεί, αλατίστε και αφήστε το κι αυτό στη άκρη.

Σε μια κατσαρόλα και ελαφρά αλατισμένο νερό βράστε τα φύλλα λαζανιών για 1 μόνο λεπτό. Στραγγίστε τα και βάλτε τα σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίστε τα ξανά και τοποθετήστε τα σε καθαρό πανί για να στεγνώσουν εντελώς.

Στήστε το πιάτο, αλείφοντας κάθε φύλλο λαζανιού με άφθονη μπεσαμέλ, στρώνοντας φέτες ζαμπόν, καλά στυμμένο σπανάκι, τριμμένη μοτσαρέλα και παρμεζάνα.

Τυλίξτε τα σε ρολό, ξεκινώντας από τη στενή μεριά και με προσοχή και κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα σε φέτες πάχους 4 εκατοστών περίπου (αν χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα και φαρδιά φύλλα, διαφορετικά δεν χρειάζεται κόψιμο).

Βουτυρώστε ελαφρά τον πάτο ενός πυρέξ ή ταψιού, βάλτε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τοποθετήστε τις φωλιές λαζανιών όρθιες στη σειρά. Καλύψτε με μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ, πασπαλίστε με επιπλέον παρμεζάνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο C για 20-25 λεπτά.

Μόλις ροδίσει, βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε να σταθεί μερικά λεπτά και είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

Συμβουλή

Μπορείτε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα και με κανονικά λαζάνια με αυγά, αν δεν βρίσκετε στην αγορά τα πράσινα.

Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Το Χριστόψωμο της παραμονής των Χριστουγέννων

Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα, ελιές και κάππαρη για το γιορτινό τραπέζι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωλιές,folies