Ένα «Πείραμα» δοκιμασία για την ψυχή

Ο Θανάσης Τριαρίδης είναι ένας συγγραφέας που εκτιμώ ιδιαίτερα. Όσα έργα του έχω δει με άγγιξαν, μ’ έκαναν να σκεφτώ μ’ άλλον τρόπο, να δω κάτι με διαφορετικό μάτι από ό,τι το έβλεπα πριν.

Το έργο για το οποίο μιλάμε σήμερα, ο Τριαρίδης το ανεβάζει και με άντρες και με γυναίκες, μα πάντα το ίδιο μήνυμα λαμβάνει ο θεατής. Το καθαυτό νόημα του «Lebensraum» συμπυκνώνεται σε τούτο: «οι αληθινοί δολοφόνοι είναι – και θα είναι για πάντοτε – οι θεατές» σημειώνει ο συγγραφέας.

Το έργο. Εκκινεί από τη ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου και τη μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Τα

όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό καταργούνται. Ποιος θέτει το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή και ποιος είναι σε θέση ν’ ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το ψέμα;

Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή, δύο γυναίκες. Η Χειρίστρια του Πειράματος – το οποίο πραγματοποιείται παρουσία κοινού – οδηγεί τη συμμετέχουσα – η οποία βρίσκεται εδώ με τη θέλησή της έναντι αμοιβής – από την Κούβα και το Σινσινάτι μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ συνοδεία μουσικής μέχρι να συναντήσει στα σκοτεινά δάση της Πολωνίας τους Εβραίους παρτιζάνους και να έρθει αντιμέτωπη μ’ αυτό που γεννά τον φασισμό.

Ο προβληματισμός. Είναι το Πείραμα μια απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων; Πόσο αλλοιώνεται η ανθρώπινη φύση μέσα από την ψυχική δοκιμασία του Πειράματος; Πώς μετατρέπεται η συμμετέχουσα σε πειραματόζωο και πόσο μακριά της επιτρέπει η ηθική της να προχωρήσει;

Πόσο αμέτοχο είναι το κοινό; Πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν εντολές γνωρίζοντας ότι θα βλάψουν άλλους;

INFO

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώτα Σερεμέτη

Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Φιλίππογλου

Καλλιτεχνική συνεργασία: Μαρία Αιγινίτου

Παίζουν: Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου

Faust – Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Μοναστηράκι – Τηλ. 2103234095

Παραστάσεις: Έως τις 16 Μαρτίου, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00

Διαβάστε επίσης:

Μαρίκα Νίνου – Μια ρεμπέτισσα στη σκηνή

«Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ

Keywords
Τυχαία Θέματα