Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε κρίσιμη φάση

Το ΝΑΤΟ αναμένει από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει μια «πολύ συγκεντρωμένη» επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική μετακίνηση στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο για ανασυγκρότηση, επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό και μια μετατόπιση της εστίασης προς τα ανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Τις

επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μια περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία».

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ήδη τμήματα της περιοχής του Ντονμπάς. Οι μάχες έχουν ξεκινήσει εκεί από το 2014 και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επισήμως τις δύο αποσχισμένες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ ως ανεξάρτητες δημοκρατίες, λίγο πριν ξεκινήσει η πρόσφατη εισβολή.

«Αυτή είναι λοιπόν μια κρίσιμη φάση του πολέμου», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στην οποία οι σύμμαχοι θα «συζητήσουν τι περισσότερο μπορούν να κάνουν» καθώς η Ουκρανία «αντιμετωπίζει αυτή τη νέα επίθεση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοί μας είναι αποφασισμένοι να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, συστημάτων αεράμυνας και άλλου εξοπλισμού».

Επίθεση Στόλτενμπεργκ στην Κίνα

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι «δεν είναι πρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας», λέγοντας ότι «ενώθηκε με τη Μόσχα αμφισβητώντας το δικαίωμα των εθνών να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο».

Πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, Κίνα και Ρωσία διακήρυξαν ότι η φιλία τους δεν είχε «όριο».

Ενώ αρνείται να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ως αναποτελεσματικό τρόπο επίλυσης της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπλόκο στις εισαγωγές άνθρακα από Ρωσία στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές προκαλεί… εφιάλτες στους Γερμανούς

Κρεμλίνο: Απαράδεκτες και ντροπιαστικές οι κατηγορίες του Μπάιντεν – «Τερατώδης πλαστογραφία» η Μπούκα

Keywords
Τυχαία Θέματα