Έλαβαν τα μηνύματα; – Πώς «διαβάζουν» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Η Δύση πήρε μια βαθιά ανάσα με το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά οι πάντες αγωνιούν για το ενδεχόμενο να επιτύχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη νίκη του στο Παρίσι.

Κυρίως ο Λευκός Οίκος, διότι φοβάται πως με τη Μαρίν Λεπέν Πρόεδρο θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που προσπαθεί να διαχειριστεί το Ουκρανικό.

Στην Ουάσιγκτον

Στο επιτελείο του Προέδρου Μπάιντεν φοβούνται ένα ντόμινο:

πιθανή νίκη της Λεπέν αποσταθεροποιεί το ΝΑΤΟ,

● αποδυναμώνεται ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας και

● δυνητικά απελευθερώνονται όσοι Ευρωπαίοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συμμαχία.

Για να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα, κάποιοι Αμερικανοί κοιτάζουν το δέντρο: αν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στις γαλλικές εκλογές. Αλλά χάνουν το δάσος: με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευτεί λόγω και των κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι Γάλλοι (και όχι μόνο) ψηφίζουν με το χέρι στην τσέπη.

«Η εκλογή της θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη και το υπερατλαντικό μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας» προειδοποίησε ο Μπένζαμιν Χαντάτ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου στο Ατλαντικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η Λεπέν «τάσσεται κατά των κυρώσεων και συντάσσεται με το Κρεμλίνο αναφορικά με το Ουκρανικό. Και το πολιτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποδέσμευση από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ» με το σκεπτικό ότι έτσι η Γαλλία «δεν θα εμπλέκεται πλέον σε πολέμους που δεν είναι δικοί της».

Ύστερα από την Προεδρία Τραμπ, που προκάλεσε τριγμούς σε παραδοσιακές συμμαχίες των Αμερικανών, ο Μπάιντεν προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Λεπέν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Τραμπ. Η πολιτική που η ίδια η Λεπέν αποκαλεί «τοπικισμό» παραπέμπει στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», το οποίο έκανε σημαία ο Τραμπ. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μακρόν, οι οποίοι έχουν μια πιο ευρεία οπτική για τον ρόλο των χωρών τους στη διεθνή σκακιέρα.

Αν όμως επικρατήσει η λογική της Λεπέν, τότε ενθαρρύνονται οι υποστηρικτές της πολιτικής του Τραμπ. Αυτό θα είναι κακό μήνυμα για τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχουν μπροστά τους τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω ανακτώντας τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Ρότζερ Κοέν έγραψε στους «New York Times» ότι «μία αντιΝΑΤΟϊκή και περισσότερο φιλορωσική Γαλλία – σε περίπτωση νίκης της Λεπέν – θα προκαλέσει βαθύτατες ανησυχίες στις συμμαχικές πρωτεύουσες».

Στο μυαλό των συμβούλων του Λευκού Οίκου υπάρχει η εικόνα από τη συνάντηση Λεπέν – Πούτιν στη Μόσχα το 2017. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η Γαλλίδα πολιτικός πήρε αποστάσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο, αλλά εκφράζει την αντίθεσή της στις κυρώσεις: «Θέλουμε να πεθάνουμε; Οικονομικά θα πεθάνουμε. Πρέπει να σκεφτούμε τον λαό μας» είπε η Μαρίν Λεπέν ερωτηθείσα εάν η Γαλλία πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στις Βρυξέλλες

Όσο παρατείνεται ο πόλεμος και αυξάνεται το κόστος της ενέργειας, κάθε χώρα θα κοιτάζει το δικό της συμφέρον. Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «θα είναι τραγωδία για τις γαλλικές οικογένειες. Προτεραιότητά μου είναι να υπερασπιστώ την αγοραστική δύναμη των γαλλικών οικογενειών» είπε η Λεπέν.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κοιτάζουν ο ένας τον άλλον αναζητώντας μία κεντρική απόφαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει όλες τις χώρες και ρισκάροντας την κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η Λεπέν λέει τα πράγματα απλά. Αυτό που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι το υφίσταται ήδη ο Μπάιντεν, ο οποίος βάλλεται ως υπεύθυνος για την αύξηση του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται πως θα πληρώσει στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Πέραν της οικονομίας, στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι μία νίκη της Λεπέν θα βυθίσει την Ε.Ε. στη μεγαλύτερη κρίση μετά το Brexit, καθώς «θα ανατρέψει τις πολιτικές στην Ευρώπη, αφού θα αντικατασταθεί ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συνεργασίας στην Ε.Ε. από μία πολιτικό με αντιευρωπαϊκή ρητορική» έγραψε ο Ρικ Νόακ στην «Washington Post» τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ενίσχυσης του εθνικισμού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα προκληθούν ρήγματα στη φιλο-ουκρανική συμμαχία, με δεδομένο ότι δεν ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την ίδια προθυμία την πολιτική που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.

«Η Λεπέν συνιστά μία ιστορική απειλή για μία από τις σημαντικότερες δημοκρατίες στην Ευρώπη. Υμνεί τον Πούτιν, έναν εγκληματία πολέμου, και εξαρτάται από τα ρωσικά χρήματα» δήλωσε ο Λοράν Σπεράνσα, διευθυντής του Διατλαντικού Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Αν ηγηθεί της Γαλλίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η ενότητα που έχει επιδείξει έως τώρα η υπερατλαντική κοινότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας».

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές έχουν «αποκαλύψει τις σεισμικές αλλαγές στη γαλλική πολιτική κουλτούρα» παρατήρησε η Έλεν Ιοάνις, αρθρογράφος του «Vox», ενώ ο Μέιμπελ Μπέρεζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell, τόνισε ότι «ουδέποτε έχει δει τόσο γρήγορη εκλογική αλλαγή», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου Τραμπ στο Παρίσι.

Οι αναλυτές στον αγγλόφωνο Τύπο επισημαίνουν τον κίνδυνο επιστροφής στο 2016, όταν το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή Τραμπ συγκλόνισαν τον κόσμο. Και ανησυχούν ότι μπορεί να προκύψει και Frexit…

«Θα ήταν τρομερό για τη δυτική συμμαχία αν ο Μακρόν, που έδωσε προτεραιότητα στην Ουκρανία και στα προεδρικά καθήκοντα εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και των συμφερόντων του ως υποψηφίου, συνέβαλε στο να επιτύχει ο Πούτιν μία στρατηγική νίκη με την εκλογή της Λεπέν» έγραψε στο Twitter ο Μπεν Τζούντα, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Πλήγμα για τη Ρωσία η «απώλεια» του καταδρομικού Moskva – Πληροφορίες ότι βυθίζεται (Photos/Video)

Σανγκάη: Στα πρόθυρα γενικευμένης έκρηξης – 25 εκατ. άνθρωποι σε απόγνωση από το αυστηρό lockdown (Videos)

Απειλές Ρωσίας σε ΝΑΤΟ για Σουηδία, Φινλανδία: «Θα αναπτύξουμε πυρηνικά στη Βαλτική»

Keywords
Τυχαία Θέματα