Οι απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ στα διλήμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο προφίλ που χτίζει ο Ανδρουλάκης

Τα προεκλογικά διλήμματα που βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί προόδου και συντήρησης παρακολουθούν στο Κίνημα Αλλαγής. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η αποτίμηση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΚΙΝΑΛ βέβαια έχουν ήδη χαράξει τη δική τους στρατηγική σε ό,τι αφορά τον προεκλογικό αγώνα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει

δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους συνεργάτες του και στα στελέχη του κόμματος.

«Μιλάει για πρόοδο ο Μητσοτάκης;»

«Θεωρούμε αστείο να εντάσσει τον εαυτό του στον προοδευτικό χώρο ο Μητσοτάκης». Αυτό σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη για τον πρωθυπουργό σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του.

«Είναι προοδευτική πολιτική να μην βάζεις χέρι στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας; Είναι προοδευτική πολιτική να μην έχει κανένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγης; Είναι προοδευτική πολιτική να μην προωθείς την αύξηση του κατώτατου μισθού;» αναρωτιούνται στο ΚΙΝΑΛΛ, στρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βέλη τους προς τον πρωθυπουργό.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να βάλει μία ταμπέλα την οποία η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές της δεν μπορούν να υπηρετήσουν» προσθέτουν. Από την άλλη, δεν αναγνωρίζουν ούτε τον Τσίπρα ως προοδευτικό. Θυμίζουν άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρός τους ήταν αυτός που συνεργάστηκε με τον Καμμένο.

Ως προς τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών ξεκαθαρίζουν πως «το βράδυ των πρώτων εκλογών θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια».

Με αυτή τη στρατηγική θα κινηθούν στον δρόμο προς τις εκλογές. Θα εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης ως η δύναμη ευθύνης που θα φέρνει προ των ευθυνών τους «τους αποτυχημένους πρωθυπουργούς Τσίπρα – Μητσοτάκη».

Σοσιαλδημοκρατικό προφίλ

Το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι άλλο από το «σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα». Τα διλήμματα που θα θέτει ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛΛ θα έχουν να κάνουν με το ότι ο ίδιος είναι ένα πρόσωπο νέο, άφθαρτο, απέναντι στους δοκιμασμένους Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Βέβαια, ο Ανδρουλάκης δεν θα σταθεί εκεί. Σε κάθε ευκαιρία θα τονίζει ότι έχει «ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν σαφή ιδεολογικό πρόσημο».

Αυτό που βλέπουν στο ΚΙΝΑΛΛ είναι πως πλέον η παρουσία Ανδρουλάκη μετράει και η δημοφιλία του ανεβαίνει. Ουσιαστικά δεν είναι ο «άγνωστος Χ» που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος.

Ανάλυση των γκάλοπ

Οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις βλέπουν θετικά αλλά και αρνητικά δεδομένα. Η αλήθεια είναι πως τα κακά είναι λιγότερα και έτσι στο ΚΙΝΑΛΛ αισιοδοξούν.

Στα κακά εντοπίζουν το γεγονός ότι, όσο οξύνεται η κρίση, αυτό περιορίζει τις δυνατότητές τους να αυξήσουν τα ποσοστά. Βλέπουν πως υπάρχουν συνθήκες πόλωσης και λόγω αυτής οι ψηφοφόροι στρέφονται στην γκρίζα ζώνη και τα ακραία κόμματα.

«Αποφεύγουν να προσεγγίσουν ένα κόμμα που εκφράζει προοδευτικές σκέψεις» λένε μιλώντας στο «Ποντίκι». Όσον αφορά τα καλά των μετρήσεων, λένε πως το κόμμα έχει παγιωθεί στο 13% – 14%.

Αυτά τα ποσοστά βλέπουν ως βάση και ευελπιστούν πως με την «αυτοοργάνωση», την ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος (8 Μαΐου παράλληλα με την ψηφοφορία των δημοτικών – νομαρχιακών στελεχών και συνέδρων) και το Συνέδριο (20, 21, 22 Μαΐου) θα αυξηθούν και θα φαίνονται και στις μετρήσεις το επόμενο τρίμηνο.

Στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ παίρνει διψήφιο ποσοστό στις ηλικίες 17 – 29 ετών. Ηλικίες δηλαδή που δεν ήταν το προνομιακό πεδίο του κόμματος στο παρελθόν.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν, χρειάζεται μεγαλύτερη δουλειά στις ηλικίες 30 – 50 ετών. Η γενιά ουσιαστικά που πλήρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση και τα δεκαετή μνημόνια φαίνεται να μην εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, τα υψηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛΛ εντοπίζονται περισσότερο στην περιφέρεια παρά στην Αττική. Όπως είναι σε θέση το «Π» να γνωρίζει, στη μεγάλη περιφέρεια της χώρας το κόμμα του Ανδρουλάκη φτάνει οριακά το διψήφιο ποσοστό.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν την κεντροαριστερή παράταξη να είναι ακόμα και δεύτερο κόμμα σε Περιφέρειες όπως το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη.

Η θέση του ΚΙΝΑΛΛ για τον πόλεμο στην Ουκρανία λένε ότι μπορεί να επηρέασε τα δημοσκοπικά ποσοστά, καθώς, όπως επισημαίνουν, το κόμμα εμφανίζεται να χάνει 1 με 2 μονάδες, καθώς υπάρχει «φιλορωσικό» ρεύμα στη χώρα. Η γενική εικόνα είναι πως τα υψηλά ποσοστά δεν ήταν φούσκα. Είναι μία πρώτη καλή μαγιά εν όψει των εκλογών.

«Ευχάριστος πονοκέφαλος»

Ένας ακόμη λόγος για να είναι αισιόδοξοι στο ΚΙΝΑΛΛ είναι τα ψηφοδέλτια, αλλά και η μάχη του σταυρού που θα δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη συζήτηση αλλά και ζήτηση για το ποιοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι άκρως ανταγωνιστικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο».

Θα επιχειρηθεί ανανέωση που θα ξεπερνά το 50%, ενώ ο προσανατολισμός είναι να υπάρχει συμμετοχή των ηλικιακά νέων πολιτών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσουν το 30% τουλάχιστον να είναι νέοι υποψήφιοι κάτω των 40 ετών. Το «κλειδί» σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι άνθρωποι που θα μπουν στα ψηφοδέλτια θα τρέξουν, καθώς κανένας δεν θα έχει «ειδική μεταχείριση».

Οι άνθρωποι που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια θα είναι «πρόσωπα με αξιοπιστία, κύρος, ιστορία και ανανέωση, που θα φέρουν σταυρούς» λένε.

Διαβάστε επίσης

Σύγκρουση κυβέρνησης – επιτροπής ειδικών για την πλήρη άρση των μέτρων – Όλο το παρασκήνιο

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Eπικοινωνιακό το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το πρόβλημα στέγασης

Ονομαστική ψηφοφορία σε άρθρα του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» ζητά η ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα