Εκλογές 2023 – Debate: «Εντός γραμμής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αν και κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να πει ποιος «έβαλε γκολ» κατά την πρώτη προεκλογική τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών μετά το Σεπτέμβριο του 2015, εντούτοις θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος, καθώς, μάλλον, δεν «έφαγε γκολ».

Από την αρχή του debate έγινε προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επεδίωκε να κρατήσει όσο περισσότερο γινόταν χαμηλούς τους τόνους, να μείνει εντός της προεκλογικής στρατηγικής και ρητορικής που έχει

υιοθετήσει – προβολή των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του, αλλά και των προεκλογικών του δεσμεύσεων για τη δεύτερη τετραετία, παραδοχή λαθών και παραλείψεων, αλλά και επισήμανση των μέτρων που έλαβε για τη διόρθωσή τους και «αιχμές» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Μάλιστα, αξιοποιώντας την πρώτη ερώτηση που δέχθηκε, περί πληθωρισμού και ακρίβειας, έβγαλε και είδηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές θα εξετάσει την παράταση του «Market Pass» και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ξεπέρασε το «σκόπελο» ερώτησης για την υπόθεση των υποκλοπών επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας, μάλιστα, ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Το ζήτημα των πλεονασμάτων

Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «υπερήφανος διότι, παρότι πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης, όταν χρειάστηκε να κάνουμε μια σημαντική κρατική παρέμβαση – μοναδική στην ιστορία της χώρας – την κάναμε», αν και έσπευσε να τονίσει ότι «από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων και ο τρόπος με τον οποίον θα πετύχουμε δημοσιονομική συμμόρφωση έχουν τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα, για την επενδυτική βαθμίδα. Και αναφέρω ενδεικτικά, μιας και ο κ. Τσίπρας δεν το λέει, ότι μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ – μείωση του ΦΠΑ και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης – μόνο αυτά τα δύο μέτρα στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει από πού θα βρει τα χρήματα, εφόσον επιλέξει να τα εφαρμόσει, διότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Κάλεσμα στους νέους

Απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους, ο Κ. Μητσοτάκης τους κάλεσε «να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα πολύ αυστηρά, να συμμετέχουν πρώτα και πάνω απ’ όλα στην εκλογική διαδικασία, διότι δεν πρέπει το μέλλον τους να καθορίζεται χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Και να γνωρίζουν πολύ καλά ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον και η δική τους γενιά είναι αυτή η οποία πρέπει να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο», ενώ σχετικά με την εξαγγελία του «Youth Pass» και τις κατηγορίες περί απόπειρας εξαγοράς της ψήφου των νέων σημείωσε ότι «150 ευρώ δώσαμε, θέλω να σας θυμίσω, και στο “Freedom Pass”. Ήταν μια συμπληρωματική παροχή την οποία δώσαμε στους νέους μας. Οι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για καλή εκπαίδευση και για καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν τελικά την επόμενη μέρα. Όχι για τα 150 ευρώ».

Δεσμεύσεις

Κατά τα λοιπά, υπερασπίστηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, επανέλαβε τις θέσεις του για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, επισήμανε ότι τα ελληνοτουρκικά θα παραμείνουν δύσκολα, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος της γείτονος χώρας, και έκλεισε με μια τοποθέτηση που περιείχε το κεντρικό εκλογικό δίλημμα που ο ίδιος θέτει εδώ και καιρό – «αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε ένα δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο, πιστεύω, ότι οι πιο πολλοί θέλουμε να ξεχάσουμε» – αλλά και τις βασικές πτυχές του προεκλογικού του προγράμματος (αύξηση μισθών και συντάξεων, νέες θέσεις εργασίας, πράσινη ανάπτυξη, κ.λπ.), στέλνοντας το μήνυμα του πολιτικού που, όπως υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2019, έτσι και τώρα προτίθεται να προχωρήσει.

Το αν έπεισε τους πολίτες σε βαθμό που θα του δώσουν την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία, θα φανεί στο χειροκρότημα, που λέει και το τραγούδι.

Διαβάστε επίσης:

Debate: Οι εντυπώσεις που άφησε ο πρωθυπουργός

Εκλογές 2023: Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το debate

Εκλογές 2023 – Debate: Ο προσεκτικός Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός Τσίπρας και ο αγχωμένος Ανδρουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα