Λαθροχειρίες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου απέναντι στους γαλάζιους ισχυρισμούς για το κόστος του προγράμματος

«Δεν είμαστε χθεσινοί, κι εμείς κυβερνήσαμε και μάλιστα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και τα καταφέραμε, επομένως τώρα ξέρουμε κι επιπλέον μπορούμε γιατί η οικονομία το επιτρέπει».

Συνοπτικά αυτός είναι ο βασικός αντίλογος που προβάλει ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανίσουν

την αξιωματική αντιπολίτευση «ανίκανη» ως προς την διαχείριση της οικονομίας.

Με δεδομένη και την διαρκώς καταγγελλόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ υπεροπλία στα ΜΜΕ, πρωθυπουργός και τα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης επιδίδονται σε ιδιαιτέρως χοντροκομμένες αναφορές για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογώντας το από 20 έως 80 δις ευρώ και εξισώνοντάς το με νέα χρεοκοπία και νέα μνημόνια. Εσχάτως ενέπλεξαν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους ισχυρισμούς τους για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «λαθροχειρίες» και είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει στο topontiki.gr ο υποψήφιος στην Α’ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος σαν παράδειγμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για την Υγεία θα προσεγγίσουν στο τέλος της τετραετίας το 7% του ΑΕΠ ώστε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι κάνουν λοιπόν οι προπαγανδιστές της ΝΔ: αποσιωπούν ότι αυτός είναι ο στόχος για το τέλος της τετραετίας και προσθέτουν 4,5 δις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το πρώτο έτος. Μετά το πολλαπλασιάζουν επί 4 και φτάνουν στα 18 δις. Το ίδιο κάνουν για την παιδεία προσθέτοντας αλλά 8 δις και για μια σειρά από άλλα έκτακτα ή τακτικά μέτρα. Πρόκειται περί εξαπάτησης των πολιτών και περί προπαγάνδας χωρίς ίχνος επιχειρηματολογίας αλλά και ντροπής».

Τι παρέδωσε

Επιστρέφοντας στο βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα αυτό λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας κυβερνήσει σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες με την τρόικα και τους καταναγκασμούς της πάνω από το κεφάλι του, ξέρει τι θα πει «δημοσιονομικό αποτύπωμα» και έφερε αποτελέσματα κρατώντας και την κοινωνία όρθια.

Τα αποτελέσματα αυτά που επικαλείται διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν η έξοδος από τα μνημόνια το 2018, η ρύθμιση του χρέους, η καταγραφή ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης, και το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις που άφησε στα δημόσια ταμεία.

Επομένως, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας μια σύγκριση του 2015- 2019 με το 2019 – 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του στρωμένη την οικονομία, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα βρήκε έτοιμα, και σίγουρα δε μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζει το επιχείρημα του κ. Τσίπρα η ΝΔ «έφαγε από τα έτοιμα», μοίρασε επιδόματα, και κυρίως απευθείας αναθέσεις ύψους 10 δις ευρώ και στη μεγάλη εικόνα «ο κ. Μητσοτάκης τα 4 αυτά χρόνια αύξησε το δημόσιο χρέος 50 δισεκατομμύρια ευρώ, το ιδιωτικό χρέος, 40 δις ευρώ και δεκαπλασίασε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Επιπρόσθετα, δεν κατάφερε την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία προ μηνών ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη» ο ΣΥΡΙΖΑ θα την είχε κατακτήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2020», αν ήταν κυβέρνηση.

Στα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει και την κριτική Σημίτη σε Μητσοτάκη για την επενδυτική πολιτική. Τι είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του (Οικονομική Επιθεώρηση, 3.3.2023); Ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός. Οι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι αν φέρνουν δικά τους κεφάλαια, ανεβάζουν την εθνική ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης».

«Μπρα ντε φερ» άμμεσων – έμμεσων φόρων

Όσο για τους φόρους και την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης από την άμεση φορολογία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές μετά το 2019 παραδεχτεί ότι επί των ημερών του πράγματι η επιβάρυνση ήταν δυσανάλογη.

Εν τούτοις πριν δυο εβδομάδες στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει ένα φρένο στη σχετική ρητορική που εναποθέτει όλη την ευθύνη στο κόμμα του, διαμοιράζοντας την ευθύνη σε όλες τις κυβερνήσεις που υλοποίησαν μνημόνια από το 2010. Έτσι σημείωσε ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε φορολογικά καθόλη την 8ετία, και πως συνολικά η επιβάρυνση αυτή άγγιξε τα 24,5 δις, ευρώ, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 4,1 δις. Σαφώς είπε, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Από εκεί και πέρα, επέμεινε ότι και ο Μητσοτάκης επιβάρυνε τη μεσαία τάξη καταρχάς με τους πολύ υψηλούς έμμεσους φόρους και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40% σε σύγκριση με το 2019. Επικαλέστηκε μάλιστα το στοιχείο πως από το 2019 έως το 2023 «είχαμε κατά μέσο όρο 2,8 δισ. κατ’ έτος περισσότερα έσοδα από φόρους από ό,τι την τετραετία ’15-’19» και πως οι έμμεσοι φόροι «έχουν υπερβεί το 60% σε αναλογία με τους άμεσους φόρους». Αυτό υποστήριξε, δεν οφείλεται στην ανάπτυξη αλλά «στον τρομακτικό πληθωρισμό και στη διατήρηση πάρα πολύ υψηλών έμμεσων φόρων» που πλήττουν κυρίως το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή»

Σε ό,τι αφορά το σημερινό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό κοστολογείται από το ηγετικό επιτελείο σε 5,5 δις ευρώ ετησίως, κόστος για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στη ΝΔ με μια δόση ειρωνείας ότι είναι χαμηλότερο από τις απευθείας αναθέσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση την τελευταία διετία. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στις κινδυνολογίες της ΝΔ λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να σκορπίζει χρήματα δεξιά κι αριστερά σε ημέτερους και γενικώς και όταν πρόκειται για φιλολαϊκά μέτρα που επιπλέον συμβάλουν στην στήριξη της οικονομίας, να ισχυρίζεται ότι θα φέρουν την καταστροφή.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέτρα που στοχεύουν στην στήριξη του εισοδήματος, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, είτε με αυξήσεις (πχ 10% στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια, αύξηση στα 880 ευρώ του κατώτατου μισθού, επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, και καταβολή του επιδόματος της 13ης σύνταξης όπως αυτό είχε δοθεί το 2019) ή μέσω της αύξησης του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, και της μείωσης των έμμεσων φόρων. Ειδικότερα όσον αφορά την μείωση των έμμεσων φόρων ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει τη δέσμευση για

Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενικό συντελεστή σε τρόφιμα ζωτικής σημασίας (βρεφικές τροφές, γάλα, ψωμί).Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του δε (Χατζηνικολάου) ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «το κόστος της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον προϋπολογισμό θα είναι μηδενικό», διότι η επίπτωση ουσιαστικά θα είναι στα υπερέσοδα που το 2022 ήταν επιπλέον 4,5 δις λόγω του υψηλού ΦΠΑ σε συνδυασμό με τον διψήφιο πληθωρισμό, και όχι στα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που παρουσίασε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έσπευσε να πει ότι «δεν είναι καμιά σεισάχθεια» προκειμένου να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις. Αντιθέτως, το πρόβαλε ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει κυρίως τη μεσαία τάξη (που έχει τη δυνατότητα να πληρώνει δόσεις) να διατηρήσει την περιουσία της και ως έναν συμβιβασμό από τον οποίο και οι δύο κερδίζουν – win win – δηλαδή και ο δανειολήπτης και το fund ή η τράπεζα, με την πλευρά των fund να περιορίζεται σε ένα εύλογο κέρδος.

Σε ό,τι αφορά τις πηγές της χρηματοδότησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Προϋπολογισμό δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην προοπτική ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης – το επισήμανε και στην παρουσίαση του Συμβολαίου για την Αλλαγή – αλλά και στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, πετρελαιοειδών και σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης:

Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Στο αρχείο οι έρευνες για Ελληνική Λύση και Νίκο Παππά

ΣΥΡΙΖΑ: Φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στις υποκλοπές, διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς πολλών εκατομμυρίων

Δεύτερη οπισθοχώρηση Γκάγκα για την πρόσληψη διευθυντών του ΕΣΥ πριν από τις εκλογές μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, συριζα, μμε, δις, νέα, χρεοκοπια, αθηνα, αεπ, νεα δημοκρατια, τροικα, επιδοματα, χρεος, real, deals, funds, τραπεζες, φοροι, οφείλεται, ΦΠΑ, εφκ, πετρελαιο, win, fund, λύση, συμμετοχή, εκλογες, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αφορολογητο 2020, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, αεπ, δανεια, εθνικη, εξοδος, ιχνος, μμε, οικονομια, προγραμμα, τρομακτικο, υγεια, real, αυξηση, εβδομαδες, γαλα, γενικο λογιστηριο, δυνατοτητα, δημοσιο, δις, δοθει, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, επενδυσεις, ερευνες, ετος, ευθυνη, εφκ, ιδιο, θυελλα, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λύση, μητσοτακης, μειωση, νικο, οπορτουνισμος, ουσιαστικα, οφείλεται, παρουσιαση, ρυθμισεις, ρητορικη, ρυθμιση, σιγουρα, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδιο, φορολογια, χαος, deals, δημητρης, fund, γκαγκα, κυριακου, πηγες, funds, τραπεζα, θεσεις, win
Τυχαία Θέματα