Debate – Τσίπρας: Τα βασικά μηνύματα, το σπάσιμο των κανόνων και το πινγκ πονγκ με Κουτσούμπα και Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό ντιμπέιτ, συνόψισε με σφιχτό και όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο όλα τα βασικά προεκλογικά μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην δε καταληκτική του τοποθέτηση συμπύκνωσε τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται, το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την αλλαγή με πρώτο βήμα τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, μην παραλείποντας

την δόση αυτοκριτικής («κάναμε λάθη») σε συνδυασμό με την υπογράμμιση των θετικών δειγμάτων γραφής που έδωσε με τη δική του διακυβέρνηση (εντιμότητα, αποτελεσματικότητα) παρά τους καταναγκασμούς της τρόικας.

Παρά την προσαρμογή στους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που επέτρεψαν πιο σφικτή αναφορά στα μηνύματα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να σπάσουν το «αποστειρωμένο» τελετουργικό κάνοντας σχόλιο στην απάντηση του Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε πιο αυστηρό τόνο απ’ ό,τι συνήθως, δεν υπήρξε κάποιο «στραβοπάτημα», και όσο μπορούσε απάντησε ή σχολίασε, στο πλαίσιο του χρόνου του, τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, που ήταν φυσικά εκτός των ερωτημάτων που δέχτηκε. Πάντως, απέφυγε να ανοίξει οποιοδήποτε διάλογο με Βαρουφάκη, έστω και για λόγους «αδειάσματος».

Γενικότερα πάντως, μπορεί το ντιμπέιτ να μην ανέτρεψε θεαματικά τις προσδοκίες πάντως ξέφυγε του αναμενόμενου καθώς τουλάχιστον οι 4 από τους 6 αρχηγούς διεκδίκησαν πεδίο παρέμβασης πέρα από το αυστηρό πλαίσιο των κανόνων που είχαν τεθεί.

Η έκρηξη για τις υποκλοπές που «έσπασε» τον κανόνα

Έμφαση (και ένταση) έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των υποκλοπών ορμώμενος και από την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (που διέψευσε πάντως την εκτίμηση που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τρίτης ότι δύσκολα θα του τεθεί τέτοια ερώτηση).

Έτσι, άδραξε την ευκαιρία και στο ερώτημα της Μάρας Ζαχαρέα για την απλή αναλογική, ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με το σχόλιο για την απάντηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».

Κόστος και πού θα βρεθούν τα λεφτά

Στο πεδίο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας απέκρουσε τις επίμονες ερωτήσεις για το κόστος του προγράμματος, ξεκόβοντας ότι αυτό είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό, και μετατοπίζοντας την συζήτηση στο που θα βρει τα λεφτά, όπου επιχείρησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι έσοδα και πόροι υπάρχουν αν δεν σπαταλώνται σε απευθείας αναθέσεις, ημέτερους και σε μηχανισμούς αναδιανομής του εισοδήματος όπως με την διατήρηση υψηλού ΦΠΑ σε συνθήκες ακρίβειας που κρατούν ψηλά και τις τιμές της ενέργειας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δις, σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς, να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στις συντάξεις των συνταξιούχων. Αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δις τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές στις ενεργειακές εταιρείες, μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Εξοπλιστικά, φράχτης, συνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ποια κομμάτια του εξοπλιστικού προγράμματος ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια όχι και για ποιο λόγο.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις φρεγάτες Μπελαρά και τα Rafale αλλά, «δεν δίνει λευκή επιταγή» γι’ αυτό δεν ψήφισε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν είχαν την υπογραφή των γενικών επιτελείων και για τα οποία τίθενται ζητήματα υπερκοστολόγησης, όπως η αεροπορική βάση στην Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale για τα οποία υπονόησε ότι αγοράστηκαν με πολιτικά και όχι στρατιωτικά – αμυντικά κριτήρια.

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας» είπε, αλλά ταυτόχρονα «θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία». Χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων», την ώρα που όπως είπε η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία.

Για τον φράχτη στον Έβρο και την πολιτική φύλαξης των συνόρων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ουσιαστικά ότι δεν θα τον καταργήσει ωστόσο δεν αρκεί και δεν συνιστά ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική:

«Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη. Ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράκτες αλλά με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ώστε η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους της πρώτης χώρας υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ».

Ίσως το ερώτημα που είχε δυσκολία για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτό που του έθεσε η Ράνια Τζίμα για τους συνταξιούχους καλώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο σήμερα να πιστέψουν τις εξαγγελίες για επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου επέβαλε 22 μειώσεις στις συντάξεις.

Απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, έφερε μια συμφωνία που την έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να δώσει την 13η σύνταξη την οποία ο Μητσοτάκης κατάργησε και «δε δίνει ούτε τα αναδρομικά» παρά την απόφαση του ΣτΕ.

Το πινγκ πονγκ με Κουτσούμπα και Ανδρουλάκη

Απαντώντας στο ερώτημα για την απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει να γίνουν συγκλίσεις «για να δώσουμε προοπτική την επόμενη μέρα», και κυρίως εκτίμησε πως υπάρχει δυνατότητα για σύγκλιση πάνω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή «σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών».

Εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όσο για το αν θα δεχτεί τον όρο Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, τον απέρριψε και πάλι λέγοντας πως το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο, πως ο πολίτης ψηφίζει και για πρωθυπουργό και πως «κανείς δεν μπορεί να οικειοποιείται το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει ποιος θα τον κυβερνήσει».

Ερωτηθείς για το αν τον έχει απογοητεύσει η στάση των άλλων κομμάτων στα οποία απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι είναι αναμενόμενη η στάση τους εφόσον οι εκλογές είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, και κατέγραψε ως χαραμάδα συνεννόησης την αναφορά Κουτσούμπα «δεν λέμε ότι είναι ίδιοι» (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), και προτάσεις προγραμματικές που κατέθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης, για τις οποίες είπε ότι δείχνουν πως υπάρχουν συγκλίσεις.

Πάντως και οι δύο πλευρές, (Ανδρουλάκης και Κούτσούμπας) έδειξαν να επιμένουν στην στάση που τηρούν μέχρι τώρα, δεν υπήρξαν μετατοπίσεις.

Από την «γκλίτσα του Τσοπάνη»…

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κινήθηκε σε πιο σκληρό ροκ καθώς απαντώντας σε ερώτηση για το περιβάλλον και την ενέργεια, σε μια αποστροφή του λόγου όπου αναφερόταν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο όπως είπε ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «να μην ξύνεται ο κ. Τσίπρας, γιατί πολύ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη σε αυτή την προεκλογική περίοδο για την μούφα προοδευτική κυβέρνησή του».

Αργότερα, στην ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο της Νέας Γενιάς, για το ποια προσωπικότητα θεωρεί σημαντικότερη (Παπανδρέου, Κύρκο, Φλωράκη) αντέδρασε λέγοντας «ε μην αντιδικήσω τώρα και με τον κ. Κουτσούμπα για την ιδιοκτησία της κληρονομιάς του Χαρίλαου Φλωράκη, όπως ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται κληρονόμος της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είχε προηγηθεί και μια διελκυνστίνδα μεταξύ των δύο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στο ερώτημα της Σίας Κοσιώνη προς τον Δ. Κουτσούμπα για το αν θα στηρίξει την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων είπε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις όταν την ώρα που προτείνει την κατάργηση της ΕΒΕ «βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο μηχανογραφικό που σημαίνει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός απ’ αυτή τη διαδικασία».

Απαντώντας λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα το στηρίξετε».

…στο καρφί Ανδρουλάκη για το βουλκανιζατέρ

Τα δικά του καρφιά έριξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθεια να διαχωριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος είπε ότι συμφωνεί με την θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά των κομματικών διορισμών.

«Συμφωνώ με αυτό που είπε να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά». Λίγο μετά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε «μου έστειλε ένας σύντροφος ότι χαίρεται που συμφωνεί ο κ. Τσίπρας γιατί έτσι θα γλιτώσουν και από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που έκανε αντιπρόεδρο νοσοκομείου στη Σαντορίνη», θυμίζοντας την υπόθεση του διορισμού ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ σε θέση αντιπροέδρου νοσοκομείου από τον Παύλο Πολάκη.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023: Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το debate

Εκλογές 2023 – Debate: Ο προσεκτικός Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός Τσίπρας και ο αγχωμένος Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023 – Debate: Κουτσούμπας: Να μην ξύνεται ο κ. Τσίπρας στην γκλίτσα του Τσοπάνη – Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα (Video)

Keywords
τσιπρας, μηνυματα, αλέξης τσίπρας, συριζα, βομβα mall, ΦΠΑ, δις, rafale, τίθενται, καλαματα, εκλογες, ροκ, παπανδρεου, ΚΚΕ, εβε, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, video, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, επιδοτησεις, βημα, εθνικη, ηγεσια, θεμα, μηχανογραφικο, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, ωρα, αυξηση, ανδρουλακης, βρειτε, δυνατοτητα, δικη, δις, δωσει, εβε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εκτιμηση, ενεργεια, ευρωπη, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λευκη, λογο, μητσοτακης, μειωση, ντροπη, ουσιαστικα, παιδια, παμε, πεδιο, περιβαλλον, υπογραφη, προγραμματα, πρωι, ρυθμιση, ροκ, συζητηση, συνταξη, τίθενται, τουρκια, φυσικα, δημητρης, δικαιωμα, ερωτησεις, χωρα, κληρονομος, κυριακου, rafale, σημαίνει, θεσεις, χαιρεται, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα