Χαλβάς: Κρύβει οφέλη για την υγεία

«Ο χαλβάς είναι το πιο δημοφιλές γλυκό για τις περιόδους της νηστείας. Έχει αρκετές εκδοχές ανάλογα από το κύριο υλικό από το οποίο παρασκευάζεται, αλλά οι κυριότερες εκδοχές του, συνεπώς και οι συχνότερες, είναι αυτές στις οποίες ο χαλβάς έχει ως κύριο συστατικό του το σησάμι ή το σιμιγδάλι.

Τα οφέλη του πέραν της νοστιμιάς του είναι αρκετά, όταν όμως η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο, το οποίο μπορεί να διαφέρει ανάλογα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του!» όπως εξηγεί στο topontiki.gr  η  Αλεξάνδρα Λιτσαρδροπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-διατροφολόγος,

τελειόφοιτη Ψυχολογίας ΕΚΠΑ.

«Γενικά, είναι αρκετές οι διαφορές μεταξύ του σιμιγδαλένιου χαλβά και του χαλβά από σησάμι (ή αλλιώς από ταχίνι).

Ας τις δούμε!

Χαλβάς απο σησάμι

Καταρχάς, ο χαλβάς από σησάμι παραδοσιακά παρασκευάζεται από αλεσμένο σησάμι(ταχίνι), μέλι, με ή χωρίς ξηρούς καρπούς και με ή χωρίς κακάο ή βανίλια.

Στην ουσία γίνεται αντικατάσταση της ζάχαρης από μέλι, ενώ ένα πάρα πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προστίθενται επιπλέον έλαια, πέραν αυτών που φυσικά υπάρχουν στο ταχίνι μετά από την απελευθέρωση τους από τον καρπό του σησαμιού κατά την άλεση.

Λόγω των αγνών υλικών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, ο σησαμένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), αφού συμβάλλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Ακόμα, συνδυαστικά με τα αυτά τα καλά λιπαρά οξέα, ο χαλβάς περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες και μόρια που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω την καλή καρδιαγγειακή υγεία, αφού μιμούνται την δράση των γυναικείων ορμονών του φύλου, των οιστρογόνων.

Για αυτό εξάλλου ανήκουν στην κατηγορία των φυτοοιστρογόνων.

Ιδιαίτερα σημαντική και βοηθητική για την περίοδο της νηστείας είναι όμως και η υψηλή περιεκτικότητα του χαλβά σε πρωτείνες λόγω του σησαμιού (ή και άλλων ξηρών καρπών), οι οποίες σε συνδυασμό με την μεγάλη επάρκεια σε λίπη και φυτικές ίνες, κάνουν τον χαλβά ένα σνακ που μας γεμίζει με ενέργεια και μας χορταίνει.

Επιπρόσθετα, ω προς τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που εμπεριέχονται και πάλι ο χαλβάς, μας ικανοποιεί και με το παραπάνω, αφού αποτελεί μία καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, μετάλλων που προωθούν την οστική υγεία» συμπληρώνει η διατροφολόγος και συμπληρώνει:

«Τέλος, ο χαλβάς περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3) απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και του μεταβολισμού, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, η οποία καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες.

Βέβαια, επειδή όπως τα περισσότερα εάν όχι όλα τα τρόφιμα έχουν ενταχθεί στη μαζική παραγωγή τους στη βιομηχανία τροφίμων, όπου σπανίως χρησιμοποιούνται αγνά και ποιοτικά προϊόντα, είναι πολύ συχνό να προστίθενται έλαια κατά την παρασκευή χαλβά επιβλαβή για την υγεία (φοινικέλαιο), όπως επίσης προστίθενται άλλα γλυκαντικά έναντι του μελιού, τα οποία είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα (σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης).

Συνέπεια είναι η χαμηλότερη διατροφική αξία του χαλβά, όχι ενέργεια αλλά σε ποιότητα ενέργειας, χαρακτηριστικό της σωστής διατροφής εξίσου σημαντικό με την προσλαμβανόμενη ενέργεια από τις τροφές.

Για αυτό συστήνεται η προσεκτική έρευνα αγοράς γ ια τον χαλβά, ώστε εάν γίνεται να προτιμηθεί χαλβάς με αγνά και μη επεξεργασμένα υλικά στον βαθμό που είναι αυτό εφικτό. Γνωρίζουμε και ενστερνιζόμαστε ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι “κακό” και τα οφέλη ή μη κάποιου τροφίμου, εξαρτώνται από την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωσής του.

Οπότε εννοείται ότι θα φάμε χαλβά, απλά όπως πάντα με προσοχή. Πέραν της Καθαράς Δευτέρας, ο χαλβάς μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή νηστίσιμη επιλογή για ένα γλυκό σνακ, το οποίο μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και γεμάτους ενέργεια.

Ας χρησιμοποιούμε τη μονάδα μέτρησης του σπιρτόκουτου για τον χαλβά, οπότε συνδυαστικά με ένα ή δύο φρούτα ή 1 ποτήρι χυμό, ένα σπιρτόκουτο χαλβά από ταχίνι, αποτελεί μία γευστικότατη επιλογή! Προσοχή όμως το σπιρτόκουτο, να παραμένει σπιρτόκουτο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ένα σπιρτόκουτο χαλβά προσδίδει περίπου 160 θερμίδες!!

Xαλβάς σιμιγδαλένιος

 Λοιπόν, εδώ σε σύγκριση με τον σησαμένιο χαλβά, το κύριο συστατικό είναι το σιμιγδάλι, το οποίο είναι σιτηρό, οπότε προσδίδει λιγότερες θερμίδες ( 110 θερμίδες/ σπιρτόκουτο) στο σύνολο από τον προηγούμενο χαλβά που είχε ως βάση το σησάμι, που είναι ξηρός καρπός.

Στα υπόλοιπα συστατικά περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, το λάδι ή το βούτυρο και η ζάχαρη.

Οπότε στην περίπτωση αυτή, ενώ οι θερμίδες είναι λιγότερες, η ποιότητα των θερμίδων, η θρεπτική πυκνότητα είναι φτωχή, αφού η ζάχαρη προσδίδει κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς κάποια διατροφική αξία, αφού δεν περιέχει κάποιες βιταμίνες ή μέταλλα, όπως το μέλι στον σησαμένιο χαλβά.

Ακόμα, το βούτυρο που χρησιμοποιείται, περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες “κακού” λίπους, το οποίο έχει συσχετιστεί με υπερλιπιδαιμίες, αθηρωμάτωση και καρδιαγγειακές νόσους.

Εάν όμως προτιμάτε τον σιμιγδαλένιο χαλβά, υπάρχουν ιδέες για να γίνει πιο θρεπτικός: -Πρώτον, αντικατέστησε το βούτυρο με ηλιέλαιο.

-Δεύτερον, αντικατέστησε μέρος της κρυσταλλικής- επεξεργασμένης ζάχαρης με καστανή. -Τρίτον, προτίμησε σιμιγδάλι ολικής άλεσης.

Έτσι, και αυτή η εκδοχή του χαλβά μπορεί να αποτελέσει μία ωραία ιδέα για ένα γλυκό σνακ, έχοντας ως μονάδα μέτρησης και εδώ το σπιρτόκουτο. Βέβαια δεν είναι τόσο χορταστικός όπως αυτός απο ταχίνι, οπότε σίγουρα χρειάζεται να τον συνοδέψεις με ένα προϊόν ολικής άλεσης, όπως ένα κριτσίνι ή κράκερ και φυσικά ένα φρούτο»

Keywords
Τυχαία Θέματα