Αθήνα, πόλη για να (μην) ζεις: Από τις πιο θορυβώδεις και με χαμηλό οξυγόνο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λέει ο Χάρης Δούκας

Δραματική έλλειψη πρασίνου αντιμετωπίζει η Αθήνα, η οποία είναι και από τις πιο θορυβώδεις πόλεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, για το περιβάλλον στην πόλη, προκαλούν θλίψη.

«Η

Αθήνα είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου και πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου, μόλις 11% ανά κάτοικο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%» είπε ο κ. Δούκας, επισημαίνοντας παράλληλα και το πρόβλημα της ηχορύπανσης. «Δυστυχώς η Αθήνα είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχει πάρα πολύ θόρυβο. Το 2014 ήταν η τελευταία μέτρηση και τα στοιχεία ήταν πολύ απογοητευτικά, καθώς ξεπερνά το όριο που βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα πολιτικής βούλησης να δημιουργηθούν μονόδρομοι, λεωφόροι ήπιας κυκλοφορίας και βεβαίως να βάλουμε μία τάξη με τα μαγαζιά, με τα μεγάφωνα..

Για τη έλλειψη πρασίνου, που οδηγεί στο χαμηλό οξυγόνο, ο κ. Δούκας προτείνει «τη φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, δηλαδή 25.000 σε βάθος πενταετίας και τη δημιουργία συμπαγών χώρων πρασίνου για να ενισχύσουμε το οξυγόνο».

Εξηγώντας το πώς θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του συνδυασμού του για μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα, μεσοσταθμικά, έως και 5 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Δούκας είπε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες πόλεις όπως το Ντουμπάι ή το Σαν Φρανσίσκο. Οι 3 βαθμοί μπορούν να μειωθούν υιοθετώντας μία διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά στα χρώματα, τις προσόψεις και τα δώματα και οι άλλοι 2 βαθμοί μειώνονται με τους συμπαγείς χώρους πρασίνου και τη φύτευση δένδρων».

Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε ψυχρά και υπέρψυχρα υλικά σε δώματα κατοικιών, θα κατασκευάσουμε πράσινα δώματα σε δημοτικά, δημόσια και εμπορικά κτίρια και θα δημιουργήσουμε πράσινες προσόψεις. Το Παρατηρητήριο Copernicus μας υποδεικνύει το 15% των χώρων της Αθήνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πράσινο».

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για δημόσιο χώρο και περιβάλλον – Γιατί δεν αξιοποίησε την έκθεση Goldammer

Νίκος Παππάς: Οικοδομούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις ΜμΕ, μακριά από τα μεταμνημονιακά απόνερα

Αχτσιόγλου: Να διαμορφώσουμε ένα κόμμα μακριά από την εσωστρέφεια – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παντού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα, Χάρης Δούκας,athina, charis doukas