Ο Πριγκόζιν, ο «επικήδειος» Πούτιν, δέκα νεκροί και 8 σοροί – Διασκορπισμένα σε ακτίνα 2,5 χλμ τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε χθες ότι ο Πριγκόζιν και το δεξί του χέρι, ο Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν σε ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, που συνετρίβη στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο τους 10 επιβαίνοντες – επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος. Οι ακριβείς συνθήκες του πιθανολογούμενου θανάτου του αφεντικού της Wagner παραμένουν μέχρι στιγμής απροσδιόριστες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική του ομιλία

μίλησε για πρώτη φορά για το αεροπορικό δυστύχημα. Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Wagner ταλαντούχο επιχειρηματία, που εργάστηκε με επιτυχία όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και, ειδικότερα, στην Αφρική, υπογράμμισε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο.

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του, όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην αποτυχημένη ανταρσία της Wagner.

BREAKING — A Russian jet frequently used by Prigozhin crashed, per pro-Wagner telegram accounts.

Multiple Russian media reports say all 10 people on board died.

The crashed jet belonged to Prigozhin, but he usually flew on another plane – source tells Readovka

The plane… pic.twitter.com/5ZX5K7S74U

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 23, 2023

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει δικογραφία για παράβαση των κανόνων οδικής ασφάλειας και λειτουργίας αεροπορικών μεταφορών.

«Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν υπάλληλοι της εταιρείας Wagner. Θα ήθελα να σημειώσω ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συμβάλει σημαντικά στον κοινό μας σκοπό της καταπολέμησης του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία. Το θυμόμαστε και δεν θα το ξεχάσουμε» συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Χωρίς συμβόλαιο ασφάλισης ο αερομεταφορέας

Ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους Embraer Legacy της εταιρείας MNT-Aero, δεν εξέδωσε ρωσικό συμβόλαιο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης για τον αερομεταφορέα (OSGOP), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της NUSO, τα οποία επικαλείται το RIA Novosti.

Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου, αφού έλεγξαν τη διαθεσιμότητα του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου για τον ΑΦΜ των ασφαλισμένων στο μητρώο συμβολαίων, διαπίστωσαν ότι το έγγραφο αυτό δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων. Σύμφωνα με το OSGOP, οι συγγενείς των θυμάτων δικαιούνται αποζημίωση έως 2,025 εκατομμύρια ρούβλια.

Όπως εξήγησε στο RIA Novosti πηγή στην ασφαλιστική αγορά, η LLC MNT-Aero θα μπορούσε να έχει ασφάλιση βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο οργανισμός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτήν την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο αερομεταφορέας είναι υποχρεωμένος να έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης για τη μεταφορά επιβατών σύμφωνα με το ρωσικό ή το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν το συμβόλαιο αγοράζεται από εγχώριο ασφαλιστικό φορέα.

Έγινε έκρηξη;

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Έτσι η άτρακτος και οι κινητήρες έπεσαν στην περιοχή του αγροτικού οικισμού Κουζένκινσκογε, ενώ το πτερύγιο της ουράς κοντά στον οικισμό Κουζένκινο. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων πτώσης είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καταστροφή του αεροσκάφους άρχισε ενώ βρισκόταν στον αέρα. Άλλωστε, ήδη πιστεύεται ότι το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω έκρηξης βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο χώρο του συστήματος προσγείωσης.

Πιστεύεται ότι η βόμβα ήταν στον χώρο ταχυτήτων όπου σημειώθηκε η έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, η οποία προκάλεσε την αποκόλληση ενός φτερού του αεροσκάφους, εξέλιξη που επέφερε τη συντριβή.

Παρά τα αναρίθμητα σενάρια, τις εικασίες και τα ερωτήματα, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν προκρίνει κάποια εκδοχή. Έχει ξεκινήσει έρευνα για τυχόν παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Αξιωματούχοι της Επιτροπής Ερευνών βρίσκονταν ήδη στο σημείο λιγότερο από 24 ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. «Χρειάζεται να περιμένουμε το αποτέλεσμα των επίσημων ερευνών» για τη συντριβή του αεροσκάφους, δήλωσε σήμερα ο Πούτιν.

Το σενάριο εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος

Μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλούνται τα δυτικά ΜΜΕ δηλώνουν σε φυλοδυτικά ρωσόφωνα μέσα ότι πιστεύουν πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.

Η Wagner δεν έχει κάποιο επίσημο λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις 26 Ιουνίου και την τελευταία ανάρτηση ηχητικού αποσπάσματος με τη φωνή του Πριγκόζιν. Ωστόσο, σε λογαριασμούς που πρόσκεινται στην εταιρία μισθοφόρων γίνεται λόγος για το σενάριο εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 κατά του ιδιωτικού τζετ, ένας ισχυρισμός που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.

Αυτό το σενάριο προωθήθηκε μετά την ανακοίνωση της συντριβής. Το Grey Zone που συνδέεται με την Wagner σε ανάρτηση στο Telegram έκανε λόγο χθες το βράδυ για «χαρακτηριστικά λευκά ίχνη» βολής από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στον ουρανό, αναφερόμενο σε ερασιτεχνικό βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου. Η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο δεν έχει επαληθευτεί.

Μάλιστα, ορισμένοι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φέρονται να προειδοποιούν με αντίποινα, για τον θάνατο του Γεβγένι Πριγκόζιν, ακριβώς δύο μήνες μετά την αποτυχημένη ανταρσία του κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια τόνισε πως ο Πριγκόζιν επέβαινε μαζί με άλλους εννέα ανθρώπους σε ιδιωτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς. Οι υπόλοιποι ήταν: Ο υπαρχηγός της Βάγκνερ Dmitry Utkin, οι Nikolai Matuseev, Valery Chekalov, Alexander Totmin, Evgeny Makaryan, ο Sergey Propustin και τρία μέλη του πληρώματος.

Κανένα από τα πτώματα των θυμάτων δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής. Το βιολογικό υλικό των θυμάτων εστάλη στη Μόσχα για εξέταση DNA, ανέφερε το κανάλι Baza στο Telegram.

Το σενάριο να μην επέβαινε στο τζετ

Ωστόσο, οι σοροί είναι αδύνατον να αναγνωριστούν, καθώς έχουν παραμορφωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ειδικοί προσανατολίζονται στο να αποδείξουν με «έμμεσα στοιχεία», ότι ο αρχηγός της Wagner βρισκόταν στο αεροσκάφος, την ώρα που «φουντώνουν» τα σενάρια ότι ο Πριγκόζιν ίσως να μην επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος. Άλλωστε, οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη το ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο, παρότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στην λίστα επιβατών και παρά την ανεπίσημη επιβεβαίωση μέσω ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού που πρόσκειται στη Wagner.

Σε άλλα βίντεο καταγράφεται επίσης η σπειροειδής πτώση του αεροσκάφους.

Η πρόεδρος του ομίλου μέσων ενημέρωσης του Russia Today, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, φάνηκε να προκρίνει το σενάριο της δολοφονίας, υποβαθμίζοντας το σενάριο που ήθελε τον πιο διάσημο μισθοφόρο στον πλανήτη να σκηνοθετεί την εξαφάνισή του. «Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται, αυτό της σκηνοθετημένης εξαφάνισης. Προσωπικά, τείνω προς το πλέον προφανές (σενάριο)», έγραψε.

Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Δεν είχαμε καμία ανάμιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό”, τόνισε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, αν και πολλοί «βλέπουν» ουκρανικό δάκτυλο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να σχολιάσει τον πιθανολογούμενο θάνατο του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο τόνισε ότι οι αναφορές για τον θάνατο του Πριγκόζιν είναι δύσκολο να επαληθευτούν. «Θέλω να πω, σχεδόν τίποτα που βγαίνει από τη Ρωσία αυτές τις μέρες είναι αξιόπιστο», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι πιθανότατα ένας πύραυλος εδάφους– αέρος, που εκτοξεύτηκε από το ρωσικό έδαφος, κατέρριψε χθες το αεροσκάφος, δήλωσαν σήμερα δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι δύο αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, τόνισαν ότι οι πληροφορίες ήταν ακόμη προκαταρκτικές και υπό εξέταση.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Βάγκνερ δυο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως ο κ. Πούτιν «δεν συγχωρεί κανέναν».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Βάγκνερ.

«Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

BREAKING — A Russian jet frequently used by Prigozhin crashed, per pro-Wagner telegram accounts.

Multiple Russian media reports say all 10 people on board died.

The crashed jet belonged to Prigozhin, but he usually flew on another plane – source tells Readovka

The plane… pic.twitter.com/5ZX5K7S74U

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 23, 2023

Η επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια έκρινε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν «δολοφόνος» που «δεν θα λείψει σε κανέναν».

Εξέφρασε την ελπίδα της μέσω X πως ο θάνατός του θα σημάνει τον τερματισμό «της παρουσίας της Βάγκνερ στη Λευκορωσία», χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους συμμάχους της Μόσχας.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που για χρόνια θεωρείτο άνθρωπος του κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετατράπηκε σε προδότη όταν στασίασε τον Ιούνιο εναντίον του επικεφαλής του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και μαζί με τους άνδρες του επιχείρησε να «καταλάβει» το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στον Ροστόφ στον Ντον (νότια), προτού μισθοφόροι του κινηθούν προς τη Μόσχα.

Ο κ. Πούτιν είχε μιλήσει για «προδοσία» και κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» λόγω «υπέρμετρης φιλοδοξίας», χωρίς ποτέ να προφέρει το όνομά του.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τερμάτισε αυτή την ανταρσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ γρήγορα. Ματαιώθηκε την 24η Ιουνίου, δυνάμει συμφωνίας που προέβλεπε τη μετεγκατάστασή του στη Λευκορωσία, ενώ στους μαχητές του προσφέρθηκε η επιλογή να πάνε μαζί του, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό, ή να επανέλθουν στην πολιτική ζωή.

Μια διάχυτη υποψία

Ο θυμός του Πούτιν την περίοδο της ανταρσίας της Wagner, η εξόντωση αντιπάλων του, η σκληρή στάση που υιοθέτησε το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία: παρατηρητές επικαλέστηκαν διάφορα επιχειρήματα για να επιρρίψουν την ευθύνη στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

«Αν η Ρωσία ήταν ένα κανονικό κράτος, η ανταρσία θα είχε οδηγήσει σε δίκη (…). Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τον Πριγκόζιν, είναι παράλογο να σκοτώνεται κάποιος χωρίς να δικαστεί, ειδικά όταν αυτός δεν κρύβεται» τόνισε ο Χοντορκόφσκι.

«Αλλά στον κόσμο στον οποίο δρα ο Πούτιν, εκείνον των γκάνγκστερ, αυτός είναι ο μόνος τρόπος… Άλλωστε, ποιος ξέρει τι θα έλεγε (σ.σ. ο Πριγκόζιν) στο δικαστήριο…»

Ο Σαμουέλ Ραμάνι, ειδικός του βρετανικού ινστιτούτου RUSI, υπενθυμίζει από την πλευρά του ότι «ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο και η Άννα Πολιτκόφσκαγια είχαν ασκήσει κριτική στον πόλεμο της Τσετσενίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δολοφονήθηκαν το 2006».

Και σημειώνω: «Ο Πούτιν είναι γνωστός για την καθυστερημένη εκδίκηση που παίρνει. Ο θάνατος Πριγκόζιν ήρθε πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο».

Άλλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ιδίως αυτά που έθεσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦόλ, στην πλατφόρμα X. «Γιατί ο Πούτιν επέλεξε να σκοτώσει τον Πριγκόζιν με τόσο θεαματικό τρόπο; (…) Γιατί επέτρεψε στον Πριγκόζιν να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη» μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής, τον περασμένο Ιούλιο, αναρωτήθηκε. Και τέλος, γιατί οι μισθοφόροι της Βάγκνερ «δικαιούνται τώρα να μιλούν για εκδίκηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης;»

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 4 νεκροί (videos)

ΝΥΤ: «Αδειάζουν» την κυβέρνηση για τον ανεπαρκή μηχανισμό πυροπροστασίας

Απάτες: Πώς να τις αποφεύγουμε όταν κάνουμε διακοπές στην Ευρώπη (Photos)

Keywords
χλμ, πουτιν, χλμ, νεκροι, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, russia today, embraer, ρωσία, jet, media, people, twitter, αφμ, llc, σημαίνει, βομβα mall, μμε, ιουνίου, zone, alexander, dna, russia, today, reuters, ηπα, photos, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, βιντεο, ρωσία, αφμ, αφρικη, ηπα, θανατος, μμε, ουκρανια, ωρα, dna, llc, people, reuters, russia, ukraine, αγορα, αεροπλανο, ανθρωπος, αννα, αποζημιωση, ασφαλιστικο, βαγκνερ, βγαινει, βομβα, βορεια, βραδυ, γινεται, γινονται, δικη, δειχνει, εγγραφο, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελπιδα, εξελιξη, επτα, επιτυχια, ερευνα, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υποθεση, θυμος, ομιλια, κυβερνηση, λαθη, λευκα, λειψει, λογο, μηνες, μοιρα, μοσχα, οκτω, ονομα, πετρουπολη, πηγη, πτηση, σεναριο, συλλυπητήρια, τρια, εικασιες, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φωνη, φορα, χερι, ωρες, alexander, εκδικηση, embraer, εννεα, ενωση, χωρα, ιουνίου, jet, media, πηγες, πληροφοριες, pro, russia today, σβετλανα, σημαίνει, today, υλικο, zone
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Πριγκόζιν, Ταλαντούχος,poutin, prigkozin, talantouchos