Αντικειμενικές αξίες: Σήμερα οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα – Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν σήμερα, Δευτέρα, στις 9 το πρωί τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις

ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%.

Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα οι φόροι μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους μετά το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν

Από το νέο σύστημα αντικειμενικών προκύπτουν τρία συμπεράσματα που επηρεάζουν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

1. Από τις 13.808 περιοχές (Ζώνες) που αλλάζουν τιμή σχεδόν στις μισές έρχονται αυξήσεις. Σε άλλες τόσες, οι τιμές είτε παραμένουν ίδιες, είτε μειώνονται.

2. Οι αυξήσεις είναι τριών ταχυτήτων και διαφοροποιούνται με βάση το αν η περιοχή είναι ήδη εντός του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ), αν εντάσσεται τώρα για πρώτη φορά ή εάν επεκτείνεται η Τιμή Ζώνης και σε αυτή.

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση της Ιθάκης, στην Α’ Ζώνη στο Βαθύ, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση Τιμής Ζώνης στη χώρα (+250%) λόγω ένταξης του νησιού στις αντικειμενικές τιμές. Από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό που χρησιμοποιείται ως αξία τώρα (με βάση τη χαμηλότερη στην περιφέρεια) η Τιμή Ζώνης ορίζεται 3,5 φορές επάνω, στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε απόλυτα μεγέθη, πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε περιοχή που είναι ήδη ενταγμένη στις αντικειμενικές. Και συγκεκριμένα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, όπου η Τιμή Ζώνης αυξάνεται κατά 1.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο: από τα 8.900 ευρώ πηγαίνει στα 10.800 ευρώ ανά τ.μ. – που είναι και η μεγαλύτερη τιμή σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, σε 165 οικισμούς όπου επεκτείνονται οι υφιστάμενες Τιμές Ζώνης, οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το 40% κατά μέσον όρο.

3. Μειώσεις τιμών έως περίπου 50% παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα – τόσο σε υφιστάμενες Ζώνες όσο και σε οικισμούς που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα.

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι υπάρχουν Ζώνες ακόμα στο κέντρο της Αθήνας που δεν θα δουν απολύτως καμία μεταβολή. Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις αντικειμενικές προκύπτουν μειώσεις τιμών. Για παράδειγμα, η Αλεξανδρούπολη που ως τώρα έχει τιμή 850 ευρώ (τη χαμηλότερη σε όλη την Δημοτική Ενότητα) από 1ης Ιανουαρίου θα αποκτήσει δική της αντικειμενική τιμή 600 ευρώ (μείωση 19%).

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών σε όλη τη χώρα παρατηρείται στο Νησί των Φαιάκων. Περιοχή στη Β. Κέρκυρα εντάσσεται στο σύστημα των αντικειμενικών και ορίζεται Τιμή Ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό αντί 1.050 ευρώ που εφαρμόζεται σήμερα, την οποία αντλούσε από όμορο δήμο. Η μείωση φτάνει στο 52%.

ΥπΟΙΚ: «Ιστορική» η απόφαση των G7 για τον εταιρικό φόρο

Εξωδικαστικός: Άνοιξε η πλατφόρμα ρύθμισης χρεών – Πότε οι 240 δόσεις γίνονται 420

Μειωμένα ενοίκια: Τι θα ισχύσει για Ιούνιο και Ιούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντικειμενικές, Σήμερα, Σταϊκούρα – Πού,antikeimenikes, simera, staikoura – pou