Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένα σενάρια τα περί τερατογένεσης – Δημοκρατική ανατροπή με ΠΑΣΟΚ ή ανοχή σε καθεστωτισμό»

Στη ΔΕΘ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτός από το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος απάντησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζοντας το δικό του «αντι-δίλημμα» για τις εκλογές.

Σήμερα, Πέμπτη (15/9) ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

είναι ο πρώτος που πραγματοποιεί Συνέντευξη Τύπου μετά από οκτώ χρόνια. 

«Μήνυμα νίκης»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την χθεσινή παρουσία του κόσμου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ως μήνυμα νίκης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Δημοκρατικής Παράταξης. Στην αρχή της ομιλίας του επιτέθηκε τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Απευθύνομαι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας που δεν θέλει να συμβιβαστεί με τον ελιτισμό της Δεξιάς και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Που θέλει πραγματικά γνήσιες προοδευτικές λύσεις δημοκρατικής ανατροπής. Γιατί το καθαρό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε ψηλά τον πήχη όσον αφορά το βάρος που μπορεί να αντέξει το κόμμα του, έκανε λόγο για ένα διαφορετικό προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης και δήλωσε ότι η «χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας». «Η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας! Αξιόπιστη, ρεαλιστική και προοδευτική. Για την ανάταση της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και της Δημοκρατίας. Με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα σύγχρονο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης. Στοίχημά μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες να επιλέξουν θετικά, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία. Να μην είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ δυο εξίσου κακών επιλογών, που συσσωρεύσαν επί του πεδίου περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».

Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε και στα πολιτικά διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδωσε το δικό του δίλημμα των εκλογών ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά πως το κόμμα του θα συνεχίσει τον δρόμο της αυτόνομης πορείας. «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος» όπως βολεύει τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση, προσβάλλοντας κάθε Δημοκράτη στην πατρίδα μας! Δεν μας αξίζουν οι εκπρόσωποι παλιών και παρωχημένων αντιλήψεων, που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά αντί να σταθούν στο ύψους των περιστάσεων, είπαν ότι υπήρχαν εύκολες λύσεις, με μόνο τους μέλημα να επιστρέψουν γρήγορα στην εξουσία χωρίς να τους ενδιαφέρει το κόστος μιας νέας διχόνοιας».

Σκληρή επίθεση για τις υποκλοπές

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ειδική αναφορά για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του, προτείνοντας μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο. Επανέλαβε το αίτημά του για την διερεύνηση της υπόθεσης, σημειώνοντας για ακόμα μία φορά ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αλίμονο αν νομιμοποιήσουμε το φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο δεν συναινεί, δεν διαπραγματεύεται, δεν αποδέχεται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα «Μητσοτάκης η χάος». Τι θέλει να πει όμως με τον όρο τερατογενέσεις; γιατί η χώρα μας έχει μακρά εμπειρία από αυτές. Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ’65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο που κάποιοι θέλανε να βάλουν φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας; Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας».

Νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά έκανε σφοδρή επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επανέλαβε τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα. 

«Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα. Η Ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που έχουν υψηλό αίσθημα ρεαλισμού, συνέπειας, έχουν πατριωτική στάση διαχρονικά, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και να συμβάλουν θετικά ώστε να υπάρχει μία νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Που θα οδηγεί σε μια ειδική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης. Θα πρέπει να εμπεριέχεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της γείτονος. Δεν μπορεί να λείπει το εμπάργκο όπλων. Δεν νοείται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία, έναν διεθνή ταραξία που προκαλεί συνεχώς αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης μετά τις κυπριακές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας. Εμείς θέσαμε όλα αυτά τα θέματα με πατριωτικό ρεαλισμό σε όλα τα διεθνή φόρα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όποιος δεν πιστεύει στις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και μιλώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μας. Για να δούμε και τους υπόλοιπους;», επανέλαβε για ακόμα μία φορά με αφορμή τις δηλώσεις του Μπουράν Μπουρχάν.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε και τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στο σύνολό του στην Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για αλλαγή του Παραγωγικού Μοντέλου της Ελλάδας. Η χώρα δε θα πρέπει να στοχεύει μόνο σε «ξένες επενδύσεις» αλλά να γίνει μια επανεκκίνηση και από Έλληνες επενδυτές. «Το μεγαλύτερο μέρος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021, κατευθύνεται σε μη παραγωγικές επενδύσεις», ανέφερε. Χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Χωρίς λύση το θέμα του φυσικού αερίου – Διακοπές ρεύματος προκρίνει η Ευρώπη για το ηλεκτρικό

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Τον έναν αιώνα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάννης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη

Βαρουφάκης στη Θεσσαλονίκη: Δεν έχουν όρια οι ολιγάρχες – Αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή

Keywords
Τυχαία Θέματα