Luxonomics: Δεν υπάρχει ύφεση στην πολυτέλεια (Photos/Video)

Τα χειρότερα είναι μπροστά προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – η αμερικανική, η κινεζική και η ζώνη του ευρώ – θα συνεχίσουν την καθίζηση οδεύοντας προς την ύφεση το 2023.

Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις δυσοίωνες εκτιμήσεις είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού.

Αλλά

η ύφεση, οι λογαριασμοί του ρεύματος, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων είναι πράγματα που αφήνουν παγερά αδιάφορους αρκετούς ανθρώπους. Πολύ απλά δεν υπάρχει καμία ύφεση στην πολυτέλεια. Οι πωλήσεις της Dior, του Louis Vuitton και της Mercedes εξακολουθούν να είναι ανθηρές και αποδεικνύουν ότι σε όλες τις συγκυρίες υπάρχει ζήτηση για πολυτελή προϊόντα.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg. η αύξηση των πωλήσεων της LVMH, στην οποία ανήκουν οι Louis Vuitton και Christian Dior, είναι απόδειξη πως τουλάχιστον ένα κομμάτι της οικονομίας εξακολουθεί να έχει ασυλία έναντι των πολλαπλών κρίσεων. Δεν  υπάρχει κανένα εμπόδιο στη ζήτηση ειδών πολυτελείας, όπως οι γυναικείες τσάντες, τα ρολόγια, τα κοσμήματα και τα ακριβά αυτοκίνητα. Απόδειξη είναι η αύξηση κατά 22% των πωλήσεων της LVMH, κατά το τελευταίο τρίμηνο.

«Η ανακούφιση από το ότι βρήκαμε ζωντανοί από την πανδημία έχει υποσκελίσει τις κακές ειδήσεις, καθώς οι καταναλωτές που μπορούν υιοθετούν μία προσέγγιση carpe diem(Άδραξε τη μέρα)», ανέφερε ο αναλυτής Λούκα Σόλτσα, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν θέλει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος σε ένα νεκροταφείο».

Έτσι εξηγούνται οι ουρές έξω από τα καταστήματα λιανικής του Christian Dior και της Chanel στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Σκηνές που παρέπεμπαν στην περίοδο πριν από την πανδημία, όταν οι Κινέζοι τουρίστες έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη για να κάνουν τις αγορές τους. Σήμερα οι Κινέζοι καταναλωτές απουσιάζουν από την Ευρώπη λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, αλλά ήρθαν οι Αμερικανοί, έχοντας στην τσέπη το πιο ισχυρό δολάριο.

Και δεν αυξήθηκαν μόνο οι πωλήσεις πολυτελών ειδών ρουχισμού, κοσμημάτων, αρωμάτων και αξεσουάρ. Οι πωλήσεις των ακριβών μοντέλων της Mercedes-Benz αυξήθηκαν κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο. Πολύ καλά πηγαίνουν και οι πωλήσεις της Porsche.

Στο παράλληλο σύμπαν των πλούσιων

Η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν ανησυχεί τις εταιρίες που παράγουν πολυτελή αγαθά, γιατί απλά μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στον πελάτη, όπως παρατήρησε ο Ζαν Ζακ Τζουιονί, στέλεχος της LVMH, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές ειδών πολυτελείας αντιδρούν κυρίως στα σοκ στα χρηματιστήρια και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

A rare crocodile-skin Hermes Himalaya Retourne Kelly 25 bag sold for $346,802 at a Sotheby’s auction in Paris https://t.co/stYzBRh3gP pic.twitter.com/444ETDSFI0

Bloomberg Quicktake (@Quicktake) September 30, 2022

Χαρακτηριστικό της καταναλωτικής φρενίτιδας είναι η πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s μίας τσάντας Hermes Kelly, από δέρμα κροκοδείλου, έναντι 352.800 ευρώ. Η δημοπρασία έγινε στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί σε δημοπρασία για μία τσάντα χειρός.

Είναι προφανές ότι οι πλούσιοι ζουν σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, σε ένα παράλληλο σύμπαν.

«Η πολυτέλεια δεν αντανακλά την εικόνα της γενικής οικονομίας», επισημαίνει ο Ζαν Ζακ Τζουιονί, της LVMH. Και φαίνεται πως έχει απόλυτο δίκιο, αφού βλέποντας μόνο τα στοιχεία των πωλήσεων ειδών πολυτελείας, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καμία γεωπολιτική αναταραχή, ούτε έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτά αφορούν τους … άλλους και πάντως όχι εκείνους που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα της LVMH και της Mercedes-Benz.

How long can "luxonomics" last? https://t.co/Vyyp1Ee2UY via @AndreaFelsted pic.twitter.com/J2ijmq2Uzx

— Stuart Wallace (@StuartLWallace) October 12, 2022

Στο ερώτημα πόσο μπορούν να διαρκέσουν αυτά τα «luxonomics», δηλαδή «η οικονομία της πολυτέλειας», η απάντηση είναι απλή: όσο παράγεται πλούτος, τον οποίον νέμονται οι λίγοι.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Μπρος – πίσω της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σε κοινή αγορά αερίου προσανατολίζονται οι χώρες -μέλη

Γερμανία: Αντιδράσεις για ακροδεξιό πολιτικό που «χορεύει» πάνω σε μνημείο του Ολοκαυτώματος

Ιρανή ηθοποιός βγάζει χιτζάμπ και ρούχα ως διαμαρτυρία – «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα