Στέφανος Κασσελάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια»

Για την τρέχουσα επικαιρότητα, την οπαδική βία, τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Κουβαρά και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ.

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκεί που

είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτοί που έφυγαν αποτελούν παρελθόν».

Απαντώντας για το ενδεχόμενο συνεργασιών με όμορους πολιτικούς χώρους ο Στ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι ο «μόνος όμορος χώρος, είναι όποιος έχει την πολιτική, οικονομική και από κάθε άλλη άποψη κοινωνική ανεξαρτησία, για να μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Είμαστε το μόνο κυβερνητικό κόμμα το οποίο μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια».

Σε σχέση με το θέμα των ημερών, την οπαδική βία και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης διαφώνησε με την παρατήρηση ότι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν με αυτά της κυβέρνησης. Αντιθέτως υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση υιοθέτησε τα μέτρα τα δικά μας, τα οποία ανακοίνωσα μάλιστα το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή και τα οποία τα παρουσίασα και χθες το πρωί με βίντεο».

Και δεύτερον, πρόσθεσε, πως «η κυβέρνηση είχε την έμπνευση να προσθέσει σε αυτά αυτό το οριζόντιο μέτρο, το να αποκλείσει όλους τους φιλάθλους από όλους τους αγώνες για δύο μήνες. Είναι η κλασική προσέγγιση της κυβέρνησης όταν δεν μπορεί να λύσει ένα θέμα οριζόντιο μέτρο παντού για τον κόσμο».

Ως προς το αν έχουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, είπε πως «δουλεύουν μέσα σε νομικό πλαίσιο» το οποίο καθορίζει η κυβέρνηση.

Εξωτερική πολιτική δεν κάνεις με λιχουδιές στον Πίνατ

Ερωτηθείς για την αντιπολιτευτική τακτική αν εμφανίζει πιο συναινετική διάθεση, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να αλλάξει την προηγούμενη τακτική του, και πως έχει υπάρξει αρκετά υπεύθυνη αντιπολίτευση. Όσον αφορά το πώς και πότε διαφωνούμε με την κυβέρνηση, είπε, να ξέρετε πως σε θέματα δημοκρατίας και σε θέματα εθνικά δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα πέρα από το να είμαστε μια πάρα πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Με αυτό το σκεπτικό είπε, μίλησε το Σάββατο από το βήμα της κεντρικής Επιτροπής για την «υπόκλιση Γεραπετρίτη». «Σκεφτόμουν», είπε, «να μην αναφερθώ μέχρις ότου είπε ψέματα ότι έγινε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν είχε κάνει το ίδιο πράγμα το πρωί μπροστά από το αεροπλάνο στον Ερντογάν. Δεν ανέχομαι ψέματα στον Έλληνα και στην Ελληνίδα» είπε. «Ένα υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υποκλινόταν στον Ερντογάν θα είχε πέσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι ασκεί γενικότερα κριτική για την στάση της κυβέρνησης στις επαφές με την τουρκική ηγεσία κι αν θεωρεί ότι έκανε κάτι που δεν έπρεπε να κάνει απάντησε: «Αυτό είναι στην κρίση του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Η άποψή μου είναι ότι εξωτερική πολιτική δεν κάνεις με λιχουδιές στον Πίνατ και με υποκλίσεις στον Ερντογάν».

Η Αμυντική θωράκιση πάει πακέτο με την οικονομική θωράκιση

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις υπερψηφίσει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως «η θωράκιση της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Συγχρόνως, «αν δούμε να πέφτει μίζα, θα το πούμε ξεκάθαρα».

«Η αμυντική θωράκιση της χώρας συμπεριλαμβάνει και την οικονομική θωράκιση της χώρας, όχι να χρεοκοπούμε για να πλουτίζουν οι λίγοι». Άρα «βεβαίως να είμαστε σώφρονες όσον αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά δε θα είμαστε κορόιδα».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες αν διαπιστώσει ότι δεν έχει ενστάσεις, «αυτό είναι το σωστό», είπε που πρέπει να πράξει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Το σωστό είναι «να κοιτάξει την γεωπολιτική θέση της χώρας να ζητήσει ανταλλάγματα από τους συμμάχους και να επενδύσει στην άμυνα της χώρας».

Έχουμε δημοσιονομική σύγκλιση με ΕΕ λόγω φτωχοποίησης του Έλληνα

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα πάει καλά, ανέφερε πως «η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα καλό παράδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι αναγκαστικής οικονομικής ανάκαμψης». Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, είπε, δεν έχουν δει μία αύξηση εδώ και 12 χρόνια, για αυτούς, αυτή η οικονομία δεν είναι παράδεισος. Τα 70 ευρώ μικτά που θα πάρουν, είπε, είναι προσβολή στην νοημοσύνη τους.

«Η σύγκλιση με την Ευρώπη», συνέχισε «είναι το μεγάλο στοίχημα. Έχουμε πετύχει δημοσιονομική σύγκλιση σε κάποιο βαθμό, απλά και μόνο γιατί έχουμε φτωχοποιήσει τον έλληνα πολίτη». Το βλέπουμε στην Υγεία, είπε, «καθώς 40% της δαπάνης στη δημόσια Υγεία προέρχεται από το πορτοφόλι του Έλληνα».

Σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε πως κατά την άποψή του η επίτευξή της δε σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οικονομία συνολικά. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι μια ευκαιρία για φθηνότερο δανεισμό από εδώ και πέρα» είπε και από εκεί και πέρα το θέμα είναι «τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στην δημόσια παιδεία, στα πανεπιστήμιά μας, στην στέγαση».

Δημόσια Πανεπιστήμια: Ας δώσουμε ημιαυτόνομους βραχίονες

Παρενθετικά, ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια μεταξύ άλλων ανέφερε «ας δώσουμε τη δυνατότητα για βραχίονες οι οποίοι να είναι ημιαυτόνομοι από την διοίκηση του υπόλοιπου πανεπιστημίου, οι οποίοι να ανήκουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά να μπορούν να προσφέρουν ακαδημαϊκό υλικό προστιθέμενες αξίας.

Αν μια μεγάλη οικογένεια θέλει να προσφέρει θέλει να προσφέρει ένα βραχίονα για τεχνητή νοημοσύνη στο Μετσόβιο, με μεγάλη χαρά», να βρούμε ένα τρόπο να μην νιώθει ότι θα μπλέξει με τη γραφειοκρατία. 

Υπερ του κοινωνικού κράτους

Στο ερώτημα πώς τάσσεται απέναντι στο δίλημμα «δημοσιονομική πειθαρχία ή παροχές» είπε ότι είναι λάθος δίλημμα. « Είμαι υπερ ενός Κράτους που με αποδοτικότητα και διαφάνεια είναι παρεμβατικό και λύνει κοινωνικά ζητήματα» είπε.

«Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσο χαμηλές κοινωνικές απολαβές και τέτοιες τεράστιες ανισότητες, να μην υπάρχει κοινωνικό κράτος πρόνοιας και να είναι υποστελεχωμένο όλο το δημόσιο ενώ σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο είπε ότι αναγκαστικά θα πηγαίναμε σε αυτό, και δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαμε μια κατάσταση που προήλθε από μια τεράστια σπατάλη από την περίοδο Σημίτη και Καραμανλή», πρόσθεσε.

Κατάργηση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις

Μιλώντας περαιτέρω, για την οικονομία ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το ένα μέτρο που θα λάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και θα έκανε τη διαφορά, για να απαντήσει πως αυτό θα ήταν η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις. «Πιστεύω αυτό θα προκαλέσει τεράστια ένεση ρευστότητας στην οικονομία και επίσης μπορεί και να λύσει και ένα μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής. Επειδή θα μπορέσει επιτέλους κάποιος να πληρώνει βάσει των αποτελεσμάτων του και όχι βάσει ενός θεωρητικού κέρδους. Η κυβέρνηση μπερδεύει το επιχειρείν με το επιτυχείν, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά το πιο δομικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αλλάξουμε είναι ξεκάθαρα στο θέμα της δικαιοσύνης».

Σημείωσε επίσης πως δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά δημοσιονομικό όφελος: «Δεν έχει (σ.σ. δημοσιονομικό κόστος), γιατί είναι θέμα cash flow. Δεν είναι θέμα κόστους, δεν είναι παροχή. Στην ουσία λες σε μια επιχείρηση αντί να έχεις προκαταβολή του φόρου, το πληρώνεις μερικούς μήνες αργότερα. Και ξέρετε τι γίνεται στη διαδικασία αυτή; Αυτή η ρευστότητα επανεπενδύεται στην οικονομία. Άρα μπορεί μέσα σε δύο τρία χρόνια να έχεις και θετική απόδοση. Άρα ναι, είναι δημοσιονομικό το θέμα, αλλά βοηθάει και την οικονομία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμπαγές κόμμα πλέον, γι’ αυτό θα κερδίσει

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι από την δική του ήττα προήλθε το 41% και όχι από αύξηση ψήφων της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό τώρα σχεδιάζει να απευθυνθεί στο 1,3 εκ. πολίτες που έχασε το κόμμα όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφέρθηκε στην «ανανέωση στην πρώτη μας γραμμή» που επιχειρείται από εδώ και πέρα. «Πολλά λαμπρά που θέλουν να εργαστούν ανιδιοτελώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, αντλούμε από την κοινωνία» τόνισε.

Ερωτηθείς πώς βλέπει τις δημοσκοπήσεις, ειδικά μετά την διάσπαση, σημείωσε πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμπαγές κόμμα πλέον και γι αυτό ο ίδιος πιστεύει πως θα κερδίσει. Ειδικά απαντώντας για τις αποχωρήσεις, είπε πως «όλα τα μέλη ισότιμα ανεξάρτητα από το αν είναι βουλευτές ή όχι. Άρα αν χάσουμε 20 στελέχη αλλά κερδίσουμε 2000 συμπολίτες μας γιατί το κόμμα έχει ένα φρέσκο πρόσωπο, τότε κερδίζουμε. Για τα στελέχη που αποχώρησαν απάντησε «Αυτό είναι στο παρελθόν, οι οργανώσεις μας συνεδριάζουν έρχεται πολύς νέος κόσμος, και όταν παράγεις πολιτική με διάδραση κερδίζεις».

«Σπάω ταμπού, οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο να με εμπιστευτούν»

Από την άλλη εξήγησε, ότι ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που «σπάει ταμπού» επομένως είναι λογικό οι άνθρωποι να χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να τον γνωρίσουν και να τον εμπιστευτούν «Όταν σπας αυτά τα ταμπού, θέλει κάποιο χρόνο να σε εμπιστευτεί ο έλληνας πολίτης. Απολύτως θεμιτό να χρειάζεται να με δούνε,  και όπως είπα δεν πρόκειται να τους προδώσω ποτέ».

Όσον αφορά το επικείμενο συνέδριο είπε ότι αυτό δεν θα είναι και καταστατικό, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρώπης θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους ευρωσοσιαλιστές.

Όσον αφορά την σχεδιαζόμενη περιοδεία στην ομογένεια, διευκρίνισε ότι αυτή θα γίνει μετά το Συνέδριο. Ως προς τους προορισμούς σημείωσε «όπου υπάρχει ελληνισμός θα πάω. Προφανώς έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αλλά είναι και γενικά σημαντικό να πάμε στην ομογένεια». Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο είπε ότι «επί της αρχής είμαστε υπέρ αλλά πρέπει να δούμε ακριβώς πως θα δουλέψει».

Η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα

«Η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετική, η βάση του κόμματος τον αγαπάει πολύ βαθιά». Είναι «μεγάλη μου τιμή που έτρεξα δίπλα του στο ενδιάμεσο των δύο εκλογών» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί που είναι ο Αλέξης Τσίπρας». Ο  ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι, τόνισε, «βαθιά κοινωνικός και ανεξάρτητος και να μπορέσει να αγκαλιάσει κόσμο, ο οποίος θα τον πιστέψει ότι μπορεί να έχει αξιόπιστη διακυβέρνηση».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Στ. Κασσελάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να «εγκαταλείψει» το ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ ερωτηθείς σε ποιο γραφείο νιώθει πιο άνετα στην Κουμουνδούρου ή στη Βουλή, είπε πως πιο άνετα νιώθει ανάμεσα στην «κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης – Βιώσιμο το ασφαλιστικό για τα επόμενα 60 χρόνια

«Καρφιά» Δραγασάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα – Η σκέψη μου πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο

Έξαλλοι οι ένστολοι για τα «30 αργύρια» σε όσους απασχολούνται σε γήπεδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIVE, Κασσελάκη, ΕΡΤ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας,LIVE, kasselaki, ert, o syriza, tsipras