Σχέσεις | The space between us: Φιλία εξ αποστάσεως

Είμαι σίγουρος πως όλοι όταν περάσαμε σε κάποια σχολή πετούσαμε από τη χαρά μας και είχαμε κατενθουσιαστεί με το γεγονός της αρχής της φοιτητικής μας ζωής , καθώς και με το ότι θα πηγαίναμε σε άλλη πόλη (κυρίως όσοι ζούσαν στην «τιμημένη» επαρχία!). Ταυτόχρονα όμως μας κατέκλυζε και μια στεναχώρια, γιατί θα αποχωριζόμασταν αρκετούς, αν όχι όλους από τους φίλους μας και περισσότερο τους/τις κολλητούς/ές μας οι οποίοι θα πήγαιναν σε άλλες πόλεις για σπουδές μακριά από μας.

Και τότε είναι ακριβώς η στιγμή που η φιλία δοκιμάζεται και φαίνεται αν είναι όντως αληθινή και αν

θα αντέξει στο χρόνο..! Υπάρχουν άτομα με τα οποία είμαστε τόσο πολύ δεμένοι, ώστε έχουμε μια συχνή έως καθημερινή επικοινωνία και αυτοί είναι προφανώς οι πραγματικοί φίλοι. Απ΄την άλλη, υπάρχουν και άτομα τα οποία θα τα «χάσεις», και τότε συνειδητοποιείς ότι μάλλον δεν ήταν φίλοι σου, αλλά αντίθετα, μάλλον γνωστοί με τους οποίους απλώς περνούσες καλά την καθημερινότητα σου.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε στο 2011, όπου αν μη τι άλλο η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε σημείο που να μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με πολλούς τρόπους, δωρεάν ή πολύ φθηνά! Ας τους δούμε λοιπόν:

* Τα κινητά. Πλέον οι διάφορες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν πακέτα/προσφορές (χρόνο ομιλίας-sms) που διευκολύνει αφάνταστα την επικοινωνία σε σημείο που το κινητό να γίνεται ‘σκουλαρίκι’.(Αν και τελευταία άρχισαν να περιορίζονται σε κάποιο βαθμό, λόγω κρίσης, και θυμόμαστε ξανα την εποχή που κάθε τρεις και λίγο ήμασταν στο περίπτερο για κάρτα.)

* Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης(social networks). Από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως είναι το facebook, και καθημερινά αποκτά έδαφος και το twitter.Δεν είναι υπερβολικό ότι πια ψάχνει κανείς με το ‘τουφέκι’ άτομα που να μην έχουν σελίδα προφίλ στο facebook. Χάρη σ’ αυτά λοιπόν, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους φίλους μας, όπου κι αν βρίσκονται, και μαθαίνουμε κάθε στιγμή τα νέα τους.

* Τα διάφορα προγράμματα-υπηρεσίες που μας επιτρέπουν δωρεάν κλήσεις μέσω Internet , όπως το skype, το msn, το oovoo. Χάρη σ’ αυτά μπορούμε όχι απλά να μιλάμε με τους φίλους μας, αλλά και να τους βλέπουμε, που είναι πολύ σημαντικό!

Στα πίσω πίσω, είναι και τα γράμματα, αλλά σπάνια θα συναντήσουμε κάποιο φοιτητή που να ασχολείται με την αλληλογραφία.

Έτσι συνήθως καλύπτεται το κενό ανάμεσα στους φίλους και εκμηδενίζονται οι αποστάσεις! Αλλά όπως και να ΄χει, τα άτομα που θες να κρατήσεις κοντά σου (έστω

νοητά) θα τα κρατήσεις πάση θυσία. Οι υπόλοιποι έχει, δυστυχώς, αποδειχτεί ότι έρχονται και παρέρχονται.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να μη χάνουμε επαφή με τους φίλους μας ούτε λεπτό (ακούστηκε σαν σλόγκαν διαφήμισης για κινητά, μα έτσι είναι!).

Κι όπως είπε μια φορά κάποιος ‘Οι αληθινοί φίλοι πάντα μένουν, Αυτοί που θα σε γυρέψουν όταν φύγεις, να ξέρεις ότι μπορείς να στηριχτείς πάνω τους.’….

Αυτά! Καλά να περνάτε και να μην ξεχνάτε τους φίλους σας!!

Συντάκτης | Κωνσταντ

Keywords
Τυχαία Θέματα