Momentography | Κοινότητα για την αθηναϊκή καθημερινότητα

18:53 27/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Μία online κοινότητα με γενικότερο φόντο τα στιγμιότυπα της καθημερινότητας στην ελληνική πρωτεύουσα έχει στηθεί μέσω του Momentography. Οι δημιουργοί του παραχώρησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα:

Τι είναι το Momentography; Πες μου πως γίνατε ομάδα;

Μomentography είναι μια διαδικασία καταγραφής στιγμών, η αποτύπωση μεμονωμένων καταστάσεων, απογυμνωμένες από αφηγηματικές λεπτομέρειες. Είναι κάτι που οι περισσότεροι μας κάνουμε πια, μέσα απ’ τα tumblr

μας, το instagram μας, τα blog μας. Έχει ξεκινήσει πολύ πριν εμείς να του βάλουμε έναν τίτλο, δεν είναι δηλαδή άλλο ένα αστικό καλλιτεχνικό κίνημα. Είναι απλά οι καθημερινές στιγμές μας οι αλήθειες μας και τα ξενύχτια μας με φόντο την Αθήνα.

Με την ομάδα γνωριζόμασταν από πριν, μέσα και έξω απ’ το διαδίκτυο, απ’ τα πάρτι και τις ταράτσες. Χωρίς να έχουμε δουλέψει ξανά μαζί κάποιο project, έβλεπα πως ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε μέσα απ’ τα κοινωνικά δίκτυα είχε κοινά στοιχεία. Έβλεπα τον ίδιο λυρισμό στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το γκρι αυτής της πόλης. Προερχόμενοι από διαφορετικά backgrounds, είχαμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε στιγμιότυπα από παράλληλες καθημερινότητες ο καθένας με το προσωπικό του ύφος μέσα σε 10 δωμάτια, σαν μια μικρή βόλτα μέσα σε φωτογραφίες, ξεχασμένες σε μια κάρτα μνήμης.

Ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία που «στιγμάτισες» με λέξεις;

Πειραματίζομαι με την conceptual art εδώ και δυο-τρία χρόνια περίπου. Όταν έμενα στο Chicago, πήγαινα στη βιβλιοθήκη του Art Institute όπου έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο μιας κοπέλας που είχε σπουδάσει εκεί 40 χρόνια πριν, της conceptual artist Jenny Holzer, και είπα «ωπ, εδώ είμαστε.» Έτσι γύρισα στο διαμέρισμα μου και έφτιαξα τη πρώτη μου φωτογραφία με τον τίτλο «καμιά φορά νιώθουμε διαλυμένοι και δε ξέρουμε και γιατί.»

Ποιες ιστορίες αγαπά περισσότερο ο κόσμος;

Αποδίδουμε τις ιστορίες μας χωρίς προσωπικές αναφορές, οπότε ο κόσμος ταυτίζεται εύκολα, ότι είναι δικές του στιγμές και όχι μια στιγμή της Θάλειας ή του Κωνσταντίνου. Η φωτογραφία με τη μεγαλύτερη αποδοχή στο κοινό του momentography στο facebook, είναι μια φωτογραφία της Ερμού χαμηλά , μεταξύ Μοναστηρακίου και Θησείου, που πάνω γράφει «Athens Fucking City, Babe.» Θεωρώ ότι η αντίθεση του τίτλου με τη φωτογραφία, δημιουργεί κάτι τόσο δεμένο.

Μπορεί η Αθήνα ακόμη να εμπνεύσει τα παιδιά της;

Άνετα. Το γκρι της δημιουργεί έναν απέραντο καμβά να πεις τις ιστορίες σου, να πνιγείς στις μουσικές της και να ξενυχτίσεις στα πεζοδρόμια της. Αυτό το γκρι, αν το κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ότι αποτελείται από χιλιάδες χρωματιστές κουκίδες. Η μιζέρια της κρίσης δε θα μας κάνει ποτέ να σταματήσουμε να ερωτευόμαστε, να γράφουμε ασύντακτα κείμενα και να βγάζουμε κουνημένες φωτογραφίες τα πόδια μας στα βρώμικα στενά του κέντρου. Οπότε ναι, πάντα θα μας εμπνέει αυτή η πόλη, γιατί η γενιά μας έμαθε να μη πνίγεται ούτε από τη βαριά ιστορία αυτών των δρόμων.

Σας στέλνουν μηνύματα με προσωπικές ιστορίες που θέλουν ν

Keywords
Τυχαία Θέματα