Υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P…

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο ΒΒ- από ΒΒ+, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική του. Στην ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του ότι η.....
αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι δυνητικά προϋπόθεση για το δανεισμό μίας χώρας
από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM), ο οποίος θα διαδεχθεί από τον Ιούλιο 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο ξένος οίκος προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.
Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι
«δεδομένων των συνεχιζόμενων σημαντικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ενταχθεί στο EFSF (προσωρινός μηχανισμός διάσωσης) και αργότερα στο ESM (μόνιμος μηχανισμός διάσωσης)».
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, προσθέτει ο Οίκος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της S&P ότι η πρόσβαση στον ESM προϋποθέτει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιώτες πιστωτές.
«Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για εισαγωγή στον ESM, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους», επισημαίνει ο Οίκος.
«Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει χρηματοδότηση από το ESM» συμπληρώνει.
«Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολίασε την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
«Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας [...] είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές», εξαπολύοντας νέα επίθεση στους Οίκους αξιολόγησης λέγοντας χαρακτηριστικά «από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό».

http://politicanea.blogspot.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα