Το Νοέμβριο η απόφαση για την προσφυγή της ΠΓΔΜ

Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, όπως αναφέρει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ».

Η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης στις 13 Νοεμβρίου
2008. Η προσφυγή αφορούσε την παραβίαση, από την...
Ελλάδα, του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι «εξισορροπημένη», τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως γράφει η Ντνέβνικ, θα χρησιμοποιήσει τα μέρη εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να είναι «εξισορροπημένη», δηλαδή σ' αυτήν να αναφέρεται ότι «και οι δύο χώρες παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Σε περίπτωση που η ετυμηγορία του Δικαστηρίου είναι «θετική» για την ΠΓΔΜ, δηλαδή αν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση και θα ζητήσει από αυτό να μην επιτρέπεται στο μέλλον η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι «αρνητική» για την ΠΓΔΜ, δηλαδή αν απορριφθεί η προσφυγή, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «προτίθεται να ενεργεί στο μέλλον βάσει των συμφερόντων της χώρας, χωρίς όμως να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία» γράφει η Ντνέβνικ.

http://www.newsbomb.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα