Ξεσκονίζουν το Ελληνικό από τις συμβάσεις

Επιχείρηση «εκκαθάρισης» από τα βάρη που αφήνουν στο ελληνικό δημόσιο οι μισθωτές των ολυμπιακών ακινήτων αναλαμβάνει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με… ιερή αποστολή να ελαφρύνει το χρέος, πουλώντας ή παραχωρώντας με μακροχρόνιες συμβάσεις τα....
δημόσια φιλέτα.

Επενδυτές ερμηνεύουν τις κινήσεις αυτές ως εφαρμογή των διατάξεων του αντισυνταγματικού όπως χαρακτηρίζουν Εφαρμοστικού νόμου που επιτρέπει στο Ταμείο την καταγγελία των συμβάσεων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης ή νόμου, μολονότι αρμόδιες
πηγές αναφέρουν ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν δημόσια ακίνητα από την στιγμή που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις των συμβάσεων και δεν καταβάλλουν ενοίκια.

Στελέχη από τον κλάδο του real estate εκτιμούν ότι οι επίμαχες διατάξεις του εφαρμοστικού (άρθρο 2, παράγραφος 9 του νόμου) θα αποτελέσουν τροχοπέδι στην ανάπτυξη, βάζοντας «τρικλοποδιές» και σε μελλοντικές επενδύσεις που δεν θα εξυπηρετούν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα μεγάλο ξεκαθάρισμα έχει ξεκινήσει από το Ελληνικό και έπεται συνέχεια. Η αρχή έγινε πρόσφατα με την καταγγελία της σύμβασης για τις εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ που εκμεταλλεύεται κοινοπραξία των εταιρειών J&P Άβαξ, ΓΕΚ, Βιοτέρ και Corfu Waterpark από την Ελληνικό ΑΕ, η οποία πρόσφατα πέρασε κατά 100% στο νεοσύστατο Ταμείο.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 6.000 στρεμμάτων στην παραλία και η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει το φάκελο για να προχωρήσει η εκμετάλλευση του Ελληνικού.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι επενδυτές των ολυμπιακών ακινήτων βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαιτησία με το δημόσιο καθώς οι μεν τους κατηγορούν για αθέτηση υποχρεώσεων λόγω καθυστερήσεων στις εγκρίσεις των έργων, οι δε για κακοπληρωτές με αποτέλεσμα να ζητούν αποζημιώσεις εκ. ευρώ και να τους δείχνουν την έξοδο.

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το Κανόε Καγιάκ αποτελεί το 5% της έκτασης του Ελληνικού δηλαδή περίπου 300 στρέμματα γης που είναι δεσμευμένη χωρίς να αποδίδει τους προσδοκώμενους καρπούς στα δημόσια ταμεία.

Ανάλογες γκρίνιες που έχουν φτάσει στα δικαστήρια παρατηρούνται και στο παράκτιο φιλέτο του Αγίου Κοσμά που έχει μισθωθεί από το 2007 στην Σείριος του ομίλου της Αττικάτ. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι η υπόθεση του Αγίου Κοσμά είναι λίγο πιο σύνθετη καθώς η έκταση άνω των 400 στρεμμάτων δεν έχει ακόμη περιέλθει στην Ελληνικό ΑΕ.

Ο λόγος είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να περάσει στην εταιρεία το τμήμα του Ελληνικού που ήταν πάνω από την Ποσειδώνος. Επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και στην Ελληνικό ΑΕ προβλέπεται να περάσει σύντομα και το υπόλοιπο τμήμα, που είναι από την κάτω πλευρά της παραλιακής.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση του Αγίου Κοσμά εμφανίζει πολλά προβλήματα, δεν έχει γίνει έτσι όπως έχει σχεδιαστεί με τις εμπορικές χρήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί μόνο η μαρίνα.

http://www.protothe
Keywords
Τυχαία Θέματα