Θα φέρει νέα κρίση το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών;

Του Barry Wood (MW)

Την Κυριακή οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο και τα αποτελέσματα ή θα επιφέρουν περαιτέρω σταθερότητα ή την ανάγκη μίας μεγαλύτερης μεταρρύθμισης. Βιώνοντας μέχρι τώρα μία σοβαρή οικονομική κρίση τετραετούς διάρκειας, οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και τη κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας τα....
οποία είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για 40 χρόνια.

Με την οικονομία
να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ελληνική πολιτική σκηνή φαίνεται να είναι κατακερματισμένη σε οκτώ έως δέκα κόμματα τα οποία ανήκουν από την άκρα δεξιά εώς την άκρα αριστερά φιλοδοξώντας να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο των 300 βουλευτικών εδρών.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην αποκτήσουν την ίδια δύναμη που είχαν όταν σχημάτισαν κυβέρνηση συμμαχίας τους τελευταίους μήνες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μία νέα κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και αμφίβολης ικανότητας να εφαρμόσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση του διεθνούς πακέτου βοήθειας ύψους $ 170 δις που εγκρίθηκε μόλις πριν από δύο μήνες.

Ο Desmond Lachman, πρώην οικονομολόγος του Δ.Ν.Τ. ο οποίος τώρα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία για λογαριασμό του αμερικανικού ινστιτούτου επιχειρηματικότητας, εκτιμά ότι οι δύο τελευταίοι μήνες αποτέλεσαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Ενώ ο ίδιος είναι ακόμα πιο ανήσυχος για την Ισπανία, ο Lachman εκφράζει τον φόβο ότι οι Έλληνες δεν έχουν πλέον καμία διέξοδο εκτός από το δρόμο της ύφεσης η οποία έχει μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 14% τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το ΔΝΤ, του οποίου η δανειακή χορήγηση προς την Ελλάδα ύψους $ 37 δις είναι η μεγαλύτερη που έχει δώσει ποτέ σε χώρα, αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα πέσει σχεδόν κατά 5% αυτό το έτος σημειώνοντας μία πιθανή ανάκαμψη το επόμενο. Η ανεργία είναι στο 18% και ειδικότερα στους νέους παρουσιάζει αύξηση κατά 40%.

Ο Lachman αποκαλεί τις πολιτικές λιτότητας που πρεσβεύει το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. «εκτός ορίων λογικής», καθώς θεωρεί πως είναι οι ακριβώς λανθασμένες πρακτικές λογικής, διότι επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θεωρητικά επρόκειτο να μειωθεί.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα βρεθεί αντιμέτωπη με το να είναι συνεπής στην προθεσμία που της έχει δοθεί μέχρι τον Ιούνιο για να πετύχει την έγκριση του Κοινοβουλίου της εξεύρεσης εξασφάλισης μέτρων που θα αποφέρουν επιπρόσθετα $ 14 δις από την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Οι περικοπές δαπανών αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης του περασμένου Μαρτίου. Οι προτεινόμενες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στον χώρο της υγείας θα επιβαρύνουν και άλλο την κατάσταση στην οικονομική ζωή της χώρας η οποία έχει ήδη επιβάλει περικοπές έως 25% σε μισθούς και συντάξεις.

Η Ελληνίδα οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά λέει ότι παρά τον «πό
Keywords
Τυχαία Θέματα