Συνεταιρισμοί και 21ος αιώνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών έχουμε στην Ελλάδα 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ήτοι 54 νομούς.
Ο αγροτικός-κτηνοτροφικός-αλιευτικός τομέας είναι ένας από τους μεγάλους πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα αυτό αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται οτι....
υπάρχουν μεγάλες
στρεβλώσεις και αυτό κυρίως οφείλεται σε κακό συντονισμό ενεργειών από τους κυβερνήτες και σε αρκετές των περιπτώσεων στους ίδιους τους παραγωγούς που απασχολούνται σε αυτόν τον σημαντικό τομέα της οικονομίας.
Ίσως σε αυτήν την κρίσιμη φάση που διανύει η Ελλάδα μια αναδιοργάνωση του βασικού αυτού τομέα για την οικονομία να έδινε μια μεγάλη ώθηση.
Το εργαλείο αυτού του τομέα είναι οι συνεταιρισμοί.
Σε παλαιότερες εποχές οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν μεγάλη άνθηση αλλά δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να διαλύονται για τους λόγους που προαναφέρθηκαν παραπάνω.
Ως επί το πλείστον κάθε νομός έχει το δικό του δυναμικό ως προς τον αγροτικό-κτηνοτροφικό-αλιευτικό τομέα.
Αυτό που λείπει σε κάθε νομό είναι μεγάλοι κεντρικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι να έχουν την δυνατότητα επεξεργασίας-τυποποίησης-διακίνησης των προϊόντων που παράγονται.
Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τον κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, ψαρά ένας σχεδιασμός με μεγάλους κεντρικούς συνεταιρισμούς σε κάθε νομό με την δυνατότητα επεξεργασίας-τυποποίησης-διακίνησης των προϊόντων που παράγονται ώστε και ο καταναλωτής να απολαμβάνει χαμηλότερες τιμές αλλά και ο παραγωγός να έχει καλύτερες οικονομικές.απολαβές
Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει με καθολική συμμετοχή όλων των παραγωγών του κάθε νομού ξεχωριστά.
Η δημιουργία μεγάλων κεντρικών συνεταιρισμών μπορεί να λειτουργεί και ως ανταλλακτήριο προϊόντων μεταξύ των συνεταιρισμών π.χ. αν ένας νομός παράγει πολλά σιτηρά και έχει μεγάλες ποσότητες αλεύρων μπορεί να ανταλλάξει το προϊον του με έναν άλλο συνεταιρισμό σε κάποιο άλλο νομό που παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και ούτω καθεξής.
Αν όλοι αυτοί οι κεντρικοί συνεταιρισμοί έχουν ένα όργανο για τον συντονισμό των δράσεων τους τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και άλλο τόσο στις αγορές του εξωτερικού τότε τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμα καλύτερα.
Το συντονιστικό όργανο των κεντρικών συνεταιρισμών πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες της διατροφικής αξίας των ελληνικών προϊόντων όπως επισης και γνώστες του μαρκετινγκ και προθώθησης προϊόντων.
Στην σημερινή πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι προστίθονται και καινούργια προϊόντα διατροφής οπως π.χ. σαλιγκάρια, μανιτάρια, ρόδια κ.α. δημιουργώντας ένα καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη.
Σκεφτείτε ότι αν η ιδέα αυτή πάρει σάρκα και οστά θα ήταν πολύ χρήσιμη για τους νέους παραγωγούς που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην περιφέρεια και εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχουμε και το καινούργιο προϊόν που λέγεται αγροτουρισμός.

http://stylianosblogspotcom-stylianos.blogspot.com/
Keywords
Τυχαία Θέματα