Ανασφάλιστοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον...

21:13 9/4/2012 - Πηγή: 24wro
Κάθε πέρυσι και καλύτερα λέει ο σοφός λαός και όσον αφορά τον εργασιακό κλάδο...
η παροιμία βρίσκει δυστυχώς πλήρη εφαρμογή.

Κατακόρυφη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, μη καταβολή των δεδουλευμένων και συνεχείς μειώσεις μισθών, κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) το 2011, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της υπηρεσίας.
Στην έκθεση καταγράφονται τα εξής:
1. Σε 389.288 άτομα υπολογίζονται οι νέες συμβάσεις όσων απασχολούνται
με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (π.χ. μερική, εκ περιτροπής εργασία).
2. Ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε 20.246 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνταν 66.615 άτομα. Από το σύνολο των εργαζομένων οι 19.968 δούλευαν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 11.4 εκατομμύρια ευρώ.
3. Η πλειοψηφία των ανασφάλιστων εργαζομένων βρίσκεται στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο
4. Το 68.8% των μηνύσεων αφορά στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών
5. Τις 48 έφτασαν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί με βάση το νόμο 4024/2011. Από αυτές οι 22 έχουν υπογραφεί από ενώσεις προσώπων και οι 26 από σωματείο. Σημειώνεται πως με βάση το τελευταίο νόμο μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση. Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς οι μειώσεις υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 20%
6. Τη μεγαλύτερη παραβατικότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών και ακολουθούν ο τομέας παροχής υπηρεσιών και το χονδρικό εμπόριο
7. Η πλειοψηφία των ελέγχων γίνεται στο λιανικό εμπόριο (κυρίως για τις ώρες εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων) και στον κλάδο των ξενοδοχείων (για το ωράριο και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων).
8. Εντός του 2011 καταγράφηκαν 70 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα