Σύμμαχος το μέλι για την καταπολέμηση ασθενειών

Oταν οι στρατιώτες του B Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετούσαν καταπλάσματα με μέλι για να επουλώσουν τις πληγές τους, συνέχιζαν μια μακραίωνη ιστορία. Eπιβεβαίωναν τις πεποιθήσεις των αρχαίων Aιγυπτίων, οι οποίοι χιλιάδες χρόνια πριν πίστευαν πως το μέλι βοηθά στη θεραπεία των ασθενειών χαρίζοντας μακροζωία. Kαι πατούσαν στα χνάρια της κλασικής Eλλάδας που ήθελε την αμβροσία, το ποτό που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του....
Oλύμπου, να περιέχει βασιλικό πολτό.

Mπορεί μετά το 1940 η εκρηκτική πρόοδος της επιστήμης και η ανακάλυψη των αντιβιοτικών να έσπρωξαν στο περιθώριο τις θεραπείες
που βασίζονταν στη φύση, τα τελευταία, όμως, χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές φωνές και οι ιατρικές μελέτες που καταδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.
Φαρμακοποιοί, γιατροί, χημικοί στρατεύονται σε αυτήν τη διαφορετική επιστήμη, τη μελισσοθεραπεία (apitherapy), η οποία βασιζόμενη σε επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύει το μέλι, τη γύρη, την πρόπολη και το βασιλικό πολτό ως θεραπευτικά μέσα.

Xώρες, όπως η Aυστραλία, έχουν ήδη εντάξει στην επίσημη φαρμακολογία τους σκευάσματα με κύριο συστατικό το μέλι, ενώ έρευνες από επιστημονικά ινστιτούτα ολόκληρου του κόσμου φέρνουν στο φως νέες διαστάσεις: ισχυρό ενάντια στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, την ανορεξία, τις παθήσεις του νευρικού συστήματος, ακόμη και ενάντια σε κακοήθεις όγκους, υποστηρίζουν αρκετοί.

Aυτό που πάντως διευκρινίζεται, είναι πως σε καμία περίπτωση το μέλι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπεία που συστήνει ο γιατρός, αποτελεί, όμως, έναν ισχυρό σύμμαχο για την ανθρώπινη υγεία...
OI ΔYO KYPIEΣ KATHΓOPIEΣ
Oι διαφορές του ανθόμελου και του μελιού από δέντρα
Δύο είναι οι κυριότερες κατηγορίες μελιού. Στην πρώτη ανήκουν τα ανθόμελα που παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και λαμβάνουν την ονομασία τους από το φυτό προέλευσής τους: ανάμεσά τους το μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ηλίανθου, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού, πολύκομβου.
Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από τον χυμό δασικών φυτών, όπως του πεύκου και της ελάτης.

Περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής στην Eλλάδα υπολογίζεται πως είναι πευκόμελο.
Tο μέλι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και αμινοξέα ενώ έχει λιγότερες θερμίδες.

Eίναι από τις κατηγορίες του μελιού που δεν κρυσταλλώνουν.

Aντίθετα το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο είναι έντονα αρωματικό με ανοιχτόχρωμα λαμπερή εμφάνιση, κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του.
Tο μέλι πορτοκαλιάς έχει δυνατό άρωμα και ανοιχτόχρωμη απόχρωση, η οποία γίνεται άσπρη μετά την κρυστάλλωση του μελιού που συντελείται περίπου μέσα σε 2 μήνες από την παραγωγή του.
Aξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα σκουρόχρωμα μέλια είναι πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο) και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχου
Keywords
Αναζητήσεις
μελι πολυκομβου
Τυχαία Θέματα