«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα»

Δεν συντρέχουν πια λόγοι παράτασης της παρουσίας των επιστημόνων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στους Διεθνείς Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Όσοι επιστρέφουν από την Ιαπωνία και επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με ραδιολογικής φύσεως θέματα ή και να υποβληθούν σε ραδιολογικό έλεγχο, παρακαλούνται
πλέον να επικοινωνήσουν με την ΕΕΑΕ.

Εξάλλου, τα πληρώματα των πλοίων που έχουν πλεύσει σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά την 11η Μαρτίου 2011, θα έχουν τη δυνατότητα μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ για την παροχή ενημέρωσης ή και για τη διενέργεια προληπτικού ραδιολογικού ελέγχου, εφόσον το επιθυμούν.

Τέλος, η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων, ανιχνεύθηκαν ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 100 μBq/m3 (100 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ σε ένα κυβικό μέτρο αέρα). Δεδομένης της φύσης του ατυχήματος στην Ιαπωνία, το εν λόγω εύρημα ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία, ή στο περιβάλλον, και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα