Στήστε κρεμάλες για ένα δεσπότη, έναν πολιτικό, έναν εισαγγελέα...

Πως η Ελλάδα θα βγει από το σημερινό τέλμα; Για τους ειδικούς οι απαντήσεις ποικίλουν. Για τους πολιτικούς οι απαντήσεις «κρύβονται» πίσω από το αυστηρό κομματικό συμφέρον και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Για τον πιο- κατά γενική ομολογία- τολμηρό και «επαναστάτη Ιεράρχη- τον τέως Ζακύνθου και νυν μητροπολίτη Δωδώνης κ.Χρυσόστομο, η απάντηση είναι απλή: 'Από την Βασιλίσσης Σοφίας και έως τις στήλες του Ολυμπίου Διός να στηθούν κρεμάλες για έναν δεσπότη, ένα πολιτικό, ένα εισαγγελέα...» Και γενικώς να.......
στηθούν κρεμάλες
για έναν εκπρόσωπο «κάθε σιναφιού».

Ο μητροπολίτης ο οποίος προκάλεσε σοκ στις τάξεις της Ιεραρχίας με την απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του μητροπολίτη Ζακύνθου , μόλις 70 χρόνων και απόλυτα υγιείς, και να πάρει τον τίτλο του Δωδώνης, αποσπώντας όμως τα εύσημα του απλού λαού αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Θ.Πάγκαλου.

Ο κ. Χρυσόστομος, σε μια συνέντευξη στο Travel Times που θα συζητηθεί, δηλώνει χωρίς περιστροφές οτι «δεν έχει πρόβλημα με τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους», χαρακτηρίζει ευγενή τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ «δικαιολογεί» τους δανειστές μας που ζητούν εγγυήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς.

-Η Εκκλησία ανταποκρίνεται σήμερα στις προκλήσεις των καιρών;

Προσφέρει αυτό που μπορεί. Δεν έχει τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω. Και δεν την έχει δώσει πιο πολλά. Όχι γιατί αρνείται αλλά γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα. Πολλά ακίνητα που απέφεραν έσοδα ,πλέον δεν νοικιάζονται, ενώ και τα έσοδα από το «παγκάρι» έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

-Πρέπει η Εκκλησία σήμερα να έχει λόγο στις πολιτικές εξελίξεις;

Παλαιότερα κατηγορούσαμε τον μακαριστό Χριστόδουλο ότι ασχολούνταν με την πολιτική. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια της Εκκλησίας να εμπλέκεται στην πολιτική. Ο προκάτοχος του Χριστόδουλου ο μακαριστός Σεραφείμ, μας έλεγε: ο κληρικός δεν πολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται ,αλλά μόνο πορεύεται.

-Έχει έρθει η ώρα για τον χωρισμό Εκκλησίας –Κράτους;

Παλιά –πολύ παλιά η καραμέλα αυτή. Και όσο και αν την γλύφουν δεν πρόκειται να τελειώσει. Να θυμίσω σε όλους ότι όταν κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θέσει ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας –Κράτους στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ , τότε αυτός ( ο Σεραφείμ) του απάντησε: Αν θέλετε το συζητάμε τώρα. Ο Καραμανλής όμως δεν το συζήτησε. Εγώ πολλές φορές το έχω πεί ότι η Εκκλησία θα πρέπει μόνη της να θέσει το ζήτημα του χωρισμού. Όμως το θέμα δεν έχει ανοίξει από μια αδικαιολόγητη φοβία. Στη φοβία και την ανασφάλεια που νιώθει ο καθένας από μας οφείλεται αυτή η μη αντιμετώπιση του θέματος. Εκτιμησή μου είναι ότι η πολιτεία δεν θα ανοίξει το θέμα γιατί είναι αυτή που νομοθετεί τα πάντα για την Εκκλησία, από την εγκατάσταση του μητροπολίτη, ως τον διορισμό παπάδων. Ποιος θα απεμπολήσει αυτά τα δικαιώματα;

-Η Παιδεία όπως είναι σήμερα διαρθρωμένη μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των
Keywords
Τυχαία Θέματα