Νέο μαζικό πογκρόμ των μεταναστών το 2012

Από τα τέλη του 2006, άνοιξε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ένας νέος γύρος συζητήσεων, προκειμένου να γίνει κατά πολύ αυστηρότερο το σύστημα καταπολέμησης της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ.

Με την πτώση των χωρών του παλινορθωμένου καπιταλισμού (σε Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ρωσία) ξαναφούντωσε το.........
μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της ΕΕ. Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία που γέννησε αυτό το ρεύμα. Ηταν και είναι ακόμη οι επεμβάσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις διάφορες περιοχές του λεγόμενου τρίτου κόσμου, που ανάγκαζαν και αναγκάζουν τους
λαούς αυτών των χωρών να εγκαταλείπουν τις χώρες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο πείνας μερικών δεκάδων ευρώ δουλεύοντας «παράνομα».

Αρχικά, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα του γαλλογερμανικού άξονα άφησαν αυτό το ρεύμα ν’ αναπτυχθεί σχετικά «ελεύθερα». Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις αρχές του 2007, «διαπιστώνουν» (!) ότι στη γεωργία, στις οικοδομές, στον καθαρισμό, στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια η λεγόμενη παράνομη απασχόληση κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 8 εκατ. ατόμων.

Το Μάη του 2007, η Κομισιόν εκδίδει το σχέδιο της οδηγίας 52 και τον Ιούνη του 2009 ολοκληρώνονται οι συζητήσεις και η ψήφισή της στα λεγόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ τον Ιούνη του 2009 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της ΕΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 17 αυτής της οδηγίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να την ενσωματώσουν στο εσωτερικό τους Δίκαιο μέχρι τον Ιούλη του 2011. Στην Ελλάδα η οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί, όμως το υπουργείο Εργασίας από τις 25 Οκτώβρη του 2011 έχει δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο ενσωμάτωσής της και έχει ολοκληρώσει την περιβόητη διαδικασία της διαβούλευσης, που προηγείται πριν αυτά εισαχθούν στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τη δημοσιοποίηση αυτού του νομοσχεδίου προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι κύριο μέλημα είναι να στριμώξει τους επιχειρηματίες που απασχολούν μετανάστες χωρίς άδεια διαμονής και εργασίας για να τους νομιμοποιήσουν. Αυτό, όμως, είναι ένα τεράστιο ψέμα, σαν αυτά που συχνά-πυκνά εκστομίζουν οι αστοί πολιτικοί, κάνοντας το μαύρο άσπρο.

Οι στόχοι που έθεσαν οι Κομισάριοι και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ δεν ήταν να υποχρεώσουν τους καπιταλιστές να νομιμοποιήσουν τους λεγόμενους λαθρομετανάστες, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, αλλά να απαγορεύσουν αυστηρά την απασχόληση μεταναστών που δεν έχουν άδεια διαμονής και εργασίας, ώστε σε σύντομο διάστημα να πετύχουν την επιστροφή τους στις χώρες τους, μέσω μαζικών πογκρόμ. Η πρόθεση αυτή έχει αποτυπωθεί στις εισηγητικές σκέψεις της οδηγίας. Αυτό έχει επίσης αποτυπωθεί πιο ωμά στο νομοσχέδιο του Γ. Κουτρουμάνη, που βέβαια δεν είναι υπουργός προστασίας των εργατών, αλλά των κεφαλαιοκρατών.

Στην 1η εισηγητική γνώμη της οδηγίας 52, πρώτιστο μέλημα είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων καταπολέμησης της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης και όχι η υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα