Στην κορυφή η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία

Η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της βαθμολογίας όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία και σίγουρα η έλλειψη επαρκούς άσκησης συμβάλλει πολύ σημαντικά σ' αυτό το φαινόμενο, αφού επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής, λέκτορας εργοφυσιολογίας και διευθυντής του.....
επιστημονικού εργαστηρίου κλινικής εργοφυσιολογίας στο University of Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας Γιώργος
Μέτσιος, με αφορμή σχετικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

"Επηρεαζόμενα από τον δυτικό τρόπο ζωής, τα παιδιά και οι νέοι σήμερα τρώνε λιγότερο υγιεινά, αλλά και αθλούνται λιγότερο, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος εξαιτίας του 'φαινομένου της πολυκατοικίας'", σημειώνει ο κ. Μέτσιος.

Τονίζει δε πως είναι απαραίτητο, τα παιδιά και οι έφηβοι να λαμβάνουν επαρκείς γνώσεις, μέσω του σχολείου, για τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, έτσι ώστε, όταν ενηλικιώνονται, να ξέρουν ότι η άσκηση πρέπει να είναι μέσα στη ζωή τους.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μέτσιο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι βάσεις για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, που είναι η βάση για καρδιοαγγειακές παθήσεις, ξεκινούν από την παιδική ηλικία και είναι καρπός της μειωμένης άσκησης σε συνδυασμό με κακή διατροφή.

Εκτός, όμως, από τα παιδιά και τους έφηβους, είναι πραγματικότητα ότι και οι ενήλικοι Έλληνες δεν γυμνάζονται όσο θα έπρεπε.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οδηγούμαστε στην παχυσαρκία, εξηγεί ο κ. Μέτσιος, είναι ότι δεν υπάρχει η άμεση πρόσβαση στην άσκηση, αφού η έλλειψη πεζοδρομίων ή η χρήση τους σαν πάρκινγκ αποθαρρύνουν τον πολίτη να βγει από το σπίτι του για να περπατήσει ή να τρέξει. Επίσης, δεν υπάρχουν σε όλες τις πόλεις ποδηλατόδρομοι, τους οποίους να χρησιμοποιούν οι πολίτες για να πηγαίνουν στη δουλειά του, έτσι ώστε ταυτόχρονα και ν' αθλούνται. Στις μεγαλουπόλεις υπάρχουν επιπλέον προβλήματα, αφού τα αυξημένα ωράρια δουλειάς, καθώς και η δυσκολία της μετακίνησης είναι οι λόγοι που αναφέρονται περισσότερο.

Αυτά τα καθημερινά προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία προσαρμογής της "ώρας της άσκησης" στην καθημερινότητας μας. Κατά συνέπεια, ο Έλληνας πρέπει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για να πάει και ν' αθληθεί, γεγονός που, εξαιτίας της κόπωσης μετά τη δουλειά αλλά και της κίνησης στους δρόμους, μειώνει εξαιρετικά αυτήν την πιθανότητα.

"Η ένταση της άσκησης καθώς και η διάρκειά της παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του σώματος. Παγκόσμιες έρευνες, καθώς και τα αποτελέσματα δικών μας ερευνών δείχνουν ότι η κατάλληλη συχνότητα για άσκηση είναι πέντε φορές την εβδομάδα ήπια άσκηση για περίπου 30 λεπτά ή τρεις φορές την εβδομάδα, με άσκηση υψηλότερης έντασης (για παράδειγμα, όταν ασκούμαστε να λαχανιάζουμε) για 20 λεπτά», επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας.

Είναι λοιπόν προφανές, όπως λέει, ότι οι δύο φορές την εβδομάδα που τα παιδιά και οι έφηβοι ασκούνται στα ελληνι
Keywords
Τυχαία Θέματα