Που ποντάρει η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων

Η μεγάλη απόκλιση των εσόδων και η ανάγκη εξεύρεσης 23,3 δις ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2011 οδηγούν την κυβέρνηση στο να εντείνει τις προσπάθειες της για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους.

Άλλωστε παρά την αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο κατά 5,1%, η απόκλιση από τον....
στόχο ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει το βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι απειλές κατασχέσεων και αυτοφώρου, η απειλή διαπόμπευση με μαύρες λίστες και η αναβίωση
της ρύθμισης για της ληξιπρόθεσμες οφειλές άρχισαν πάντως να αποδίδουν τον Αύγουστο καθώς 6.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές πήγαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Βεβαιώθηκαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 30 εκατ. ευρώ, καθώς παραμένει σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακόμα βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος για την κυβέρνηση, καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, κάτι που βγάζει από τα ρούχα της την τρόικα, εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης σημαντικών ποσών.

Πάντως τα καθαρά έσοδα τα οποία εμφάνιζαν αύξηση 1,7% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών την τελευταία μέρα του Αυγούστου, αυξήθηκαν κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου πάνω από 3% και σύμφωνα με πληροφορίες κατά 5,1%.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν ανατρέπει το γεγονός ότι και σε επίπεδο οκταμήνου τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν μείωση αντί για αύξηση 5,6% που προβλέπεται στο σύνολο του έτους , οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο σε έναν αγώνα δρόμου για την είσπραξη περισσοτέρων από 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει τις εισηγήσεις για μείωση ΦΠΑ από 23% σε 19%, για ελάφρυνση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, για κατάργηση του φόρου πολυτελείας και αύξηση αφορολογήτου, που θα συνδυαστούν πάντως με νέα κατάργηση φοροαπαλλαγών ή και επιστροφή του ΦΠΑ στα ακίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες.

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα