Ρωτάμε τους δημοσιογράφους-διαμορφωτές της κοινής γνώμης

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

Α. Πώς μας ενημερώνουν για την κρίση κάποιοι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ

1. Διερωτώνται, προβληματίζονται και απαντούν, κατά τις επιθυμίες τους, για ζητήματα για τα οποία έχουν από καιρό δοθεί πλήρεις και σαφείς απαντήσεις:

(α) «Ποιο είναι το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου και πότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές;».

Λες και δεν έχουν διαβάσει την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της 6ης Νοεμβρίου, που αναφέρει πως το έργο της κυβέρνησης
είναι η «υλοποίηση των αποφάσεων του....
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου” και πως οι εκλογές θα γίνουν “αμέσως μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου”.

(β) «Τα μέτρα θα πρέπει να παρθούν από την κυβέρνηση Παπαδήμου ή από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;», «Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα, αφού δεν έχει λαϊκή εντολή;», «Πώς θα τα εφαρμόσει ένα κόμμα που δεν τα έχει στο πρόγραμμά του;».

Λες και δεν ξέρουν ότι τα μέτρα θα συμφωνηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης Παπαδήμου-Τρόικας και θα εφαρμοστούν από τις μετά τις εκλογές κυβερνήσεις.

Λες και πιστεύουν ότι η Τρόικα θα μας δανείσει 130 δισεκ. ευρώ, χωρίς να απαιτήσει και να πάρει, από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, τις δεσμεύσεις εκείνες που θα την πείσουν ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα εφαρμοστούν και μετά τις εκλογές.

(γ) «Γιατί η Τρόικα μας επιβάλλει κάθε τρεις μήνες μέτρα επί μέτρων;» και «ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές των κομμάτων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα μέτρα;».

Λες και δεν ξέρουν ότι πρόσθετα μέτρα επιβάλλονται, επειδή εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει.

Λες και δεν ξέρουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» θα μπούν, δυστυχώς, όχι από μας αλλά από την Τρόικα και ότι σ’ εμάς δεν απομένει, πάλι δυστυχώς, παρά να τις δεχτούμε ή να τις απορρίψουμε (και να ψάξουμε τότε να βρούμε αλλού κάποιο καλύτερο πακέτο «μέτρων-δανείου 130 δισεκ. ευρώ»!).

2. Άλλα υποστηρίζουν σήμερα και άλλα αύριο.

(α) Δημοσιογράφος Α΄ στις 8.8.11: “Το σωσίβιο που μας πέταξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πριν από λίγες ημέρες ήταν μάλλον το τελευταίο! Απλώς κερδίσαμε χρόνο για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να σταθούμε σύντομα ξανά όρθιοι στα πόδια μας. Αν δεν το πράξουμε ούτε τώρα, αν κλωτσήσουμε και αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα οδηγηθούμε στην πλήρη και οριστική κατάρρευση. Στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία!”.

Ο ίδιος δημοσιογράφος στις 14.11.11: (Η υπό υπό τον κ. Παπαδήμο κυβερνητική συνεργασία) “επιδιώκει την παράταση και πιθανόν τη σκλήρυνση της μνημονιακής πολιτικής, που μας οδήγησε μέχρι εδώ, και την κάμψη των αντιστάσεων, που αυτή προκαλεί!”
(β) Δημοσιογράφος Β΄ στις 2.1.12: «Μέσα στις μαύρες προγνώσεις των ημερών εγώ διακρίνω και μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Επειδή για πρώτη φ
Keywords
Τυχαία Θέματα