Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα Σήμερα στο Πεδίον του Άρεως

Εργαζόμενοι μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματο-βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, γυναίκες που ανήκετε στα εργατικά, λαϊκά στρώματα.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η διερεύνηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή θα πάμε για δεύτερη εκλογική μάχη, ώστε από αυτήν να....
προκύψει κυβέρνηση.

Καταγγείλαμε πριν λίγες μέρες όλη αυτήν την παράσταση των τριών διερευνητικών εντολών. Πήραν την μορφή ενός σόου, με τερτίπια, τακτικισμούς. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι ο καθένας από τους τρείς προσπαθούσε να μεταφέρει στον άλλο την
ευθύνη για μη κυβέρνηση συνεργασίας. Ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει το προεκλογικό κλίμα και τα προεκλογικά διλήμματα στα μέτρα του. Στο χορό μπήκε και η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Γι αυτό και τοποθετηθήκαμε δημόσια να σταματήσουν τους τακτικισμούς και εφόσον δεν πρόκειται να συμπράξουν κάποιοι με κάποιους τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Η χρησιμοποίηση των εντολών από τα τρία πρώτα κόμματα, από το 4ο και το 7ο μας επιτρέπει να σκεφτούμε με βεβαιότητα το εξής:

Η NΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς έπαθαν νίλα στις εκλογές πιθανόν να μη τις θέλουν, να ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότησή τους. Όμως κατά την γνώμη μας δεν είναι μόνο ο φόβος των εκλογών. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην Ελλάδα θα συνεχισθεί η πολιτική του «ευρωμονοδρόμου», η πολιτική που ρίχνει τα βάρη στο λαό και στρώνει το έδαφος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κάτω από την καταδίκη της πολιτικής τους, έκαναν και ελιγμό ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μια ανώδυνη διαδικασία στην ρηχή γραμμή «μνημονιακές και αντιμνημονιακές» δυνάμεις. Υιοθετούν την τροποποίηση σε μια περίοδο που έχει εκφραστεί η ανάγκη από κράτη μέλη της ΕΕ, όχι βεβαίως για να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι των λαών, αλλά γιατί ψάχνουν για μια καλύτερη διαχείριση που θα εξασφαλιστεί να προχωρήσει η ανάκαμψη, πάντα όμως με λιτότητα και μόνο με λιτότητα.

Και τα δυο κόμματα προσπαθούν να βάλουν σε νέα βάση την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ένα νέο δίπολο στην εναλλαγή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι πέρασε στην ιστορία. Δεν είναι μικροκομματική επιδίωξη όπως τους αποδίδεται, ή δεν είναι μόνο. Και τα δυο κόμματα είναι αστικά, στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα και αυτήν την επιλογή έχουν.

Η διαδικασία των εντολών είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική για το ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, στην ανακοπή του ρεύματος του ριζοσπαστισμού, και τελικά στον αφοπλισμό του κινήματος.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι δεν διανοείται να συνεργασθεί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι έχει απονομιμοποιηθεί η πολιτική τους , όμως πήρε την εντολή και έκανε πρόταση συνεργασίας σε όλα τα κόμματα πλην «Χρυσής Αυγής». Ύστερα από κάθε συνάντηση, ιδιαίτερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι δεν μπορεί να συνεργασθεί μαζί τους, ακόμα και να τον στηρίξουν κόμματα κατ’ αρχή, γιατί θέλει κυβέρνηση της Αριστεράς που έτσι και αλλιώς δεν του βγα
Keywords
Τυχαία Θέματα