Ολι Ρεν: «Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τα συμφωνηθέντα - Ολα θα κριθούν από την έκθεση της τρόικας»

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έστειλαν μόνο τα spreads στα ύψη, αλλά «φρέναραν» και την ορμή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν
υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

«Τον Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει...
αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πια πολύ φιλόδοξος στόχος». Για την πληρωμή της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, παρατήρησε ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.

Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, είπε ο κ. Ρεν.

«Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

To Spiegel ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα συμπεραίνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα απέτυχε σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε πάντως το δημοσίευμα.

http://www.xrimanews.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα