ΕΥΓΕ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΕ ΚΥΠΡΟΥ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Δεν θα σταθώ στις κραυγαλέες ιστορικές ανακρίβειες της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου αναφορικά με τη στάση του αείμνηστου προκατόχου του Μακαρίου Γ΄, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΤΗ....
ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
_____________

Η πικρή - μαρτυρημένη όμως με αδιάψευστα ιστορικά ντοκουμέντα - αποδοχή
της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο - όταν μάλιστα συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν αυτός ούτος ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος - είναι αναμφίλεκτο ιστορικό γεγονός.

ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
_________

Οι μόνοι που αντέδρασαν τότε στη διζωνική ομοσπονδία - απολύτως προς τιμή τους - ήταν ο τότε Μητροπολίτης Πάφου (και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου) Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Β. Λυσσαρίδης και ο τότε πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης κ. Σπύρος Κυπριανού. Αλλά ο τελευταίος, όταν εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποδοχή της διζωνικής ομοσπονδίας, αναγκάστηκε να βάλει τα σκέλια στην ουρά και να ανακρούσει πρύμναν επειδή ο Μακάριος του έδωσε να καταλάβει ότι δεν σήκωνε αστεία και επιφυλάξεις.

Αυτά για την Ιστορία.

Κάποιοι από μας έχουμε κάποια ηλικία και θυμόμαστε τα γεγονότα τα οποία άλλωστε μελετούμε έκτοτε όσο μπορούμε πιο επισταμένα για να έχουμε σαφή γνώση της Ιστορίας.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΝ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
____________

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι το γεγονός ότι ο Μακάριος αποδέχθηκε τη διζωνική ομοσπονδία ενθουσιάζει πολλούς και αποθαρρύνει άλλους.

Ομολογώ με κάθε ειλικρίνεια ότι προσωπικά δεν με αποσχολεί ποσώς τι είπε ή τι δεν είπε, τι απεδέχθη και τι δεν απεδέχθη, τι έκανε ή τι δεν έκανε ο Μακάριος, ο Γρίβας, ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο Κληρίδης ή ο οιοσδήποτε άλλος.

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ
___________

Ενα ΜΟΝΟΝ με ενδιαφέρει. Για ένα ΜΟΝΟΝ πονώ και αγωνιώ καθημερινά και αυτό είναι η σωτηρία της πατρίδας μου, της Ελληνικής από το λυκαυγές της Ιστορίας της Κύπρου.

Και η πικρή πραγματικότητα και η κοινή λογική μας οδηγούν να αντιληφθούμε ότι η διζωνική ομοσπονδία δεν οδηγεί στη σύσταση λειτουργικού κράτους αλλά σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Θα σταθώ, λοιπόν, στις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ορθές επισημάνσεις του Μακαριότατου αναφορικά με την πορεία του εθνικού μας θέματος, και όχι στις ανακρίβειες της αναφοράς του στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο οι οποίες άλλωστε δεν είναι της ουσίας.

ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
_________

Ηρθε η ώρα να πούμε σε όλους. Ούτε διχοτόμηση, ούτε ομοσπονδία, αλλά ενιαίο ευρωπαικό κράτος όπου τα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και όπου και ο τελευταίος Τούρκος εισβολέας και ο τελευταίος έποικος θα εγκαταλείψει την Κύπρο και όπου κ
Keywords
Τυχαία Θέματα