Μέρκελ πρόσεχε...!

Του David Marsh (MW)

Μετά το τέλος του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ένα έγγραφο που διέρρευσε από το Βερολίνο, έφτασε στα χέρια μας. Η εν λόγω επιστολή ανέφερε τα εξής:

Εμπιστευτικό
Υπόμνημα προς την Καγκελάριο,
Bundeskanzleramt, Βερολίνο, 23 Απριλίου 2012
Από… (άγνωστα στοιχεία αποστολέα)
Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε, λυπάμαι. Τα .....
αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν φαίνονται και
τόσο καλά. Έχω να σας πω ότι η ιστορία έχει δείξει πως οι γαλλικές εκλογές προωθούν την αλλαγή στη γαλλο-γερμανική ευθυγράμμιση της άσκησης νομισματικής πολιτικής. Ένας από τους λόγους για τη νομισματική ένωση της Ευρώπης ήταν, όπως ίσως θυμάστε, να μας ελευθερώσει από τον παλιό τρόπο πολιτικής διακυβέρνησης. Αλλά η Γαλλία καθώς είναι ένα παλιό έθνος, είναι πολύ δύσκολο να «πεθάνει». Οι Γάλλοι φαίνεται ότι γίνονται πιο Γάλλοι, όπως ακριβώς και εμείς που γινόμαστε ολοένα και πιο Γερμανοί. Θα ήθελα λοιπόν να προετοιμαστείτε, αξιότιμη κυρία Καγκελάριε, για μία ακόμα επικείμενη ιστορική αλλαγή.

1. Αφήστε την ιστορία να είναι ο οδηγός σας. Δύο μήνες μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 1969 που έφεραν τον Georges Pompidou στην εξουσία, η Γαλλία υποτίμησε το φράγκο. Τον Μάρτιο του 1976, η εκλογική νίκη του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ ντ' Εστέν στην περιφέρεια της χώρας, προκάλεσε την έξοδο του φράγκου από το μηχανισμό του «φιδιού» (τον προκάτοχο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, γνωστού και ως “EMS”). Τον Μάρτιο του 1978, η αναπάντεχη νίκη του Raymond Barre στην βουλευτικές εκλογές έδρασαν καταλυτικά γεγονότα για τον Γερμανό Καγκελάριο Σμιτ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ να προχωρήσουν στο σχηματισμό του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Τον Μάιο του 1981 η νίκη του Φρανσουά Μιτεράν οδηγεί σε αναταράξεις και σε τρεις υποτιμήσεις του φράγκου μέσα στους επόμενους 22 μήνες. Ενώ μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 1986 και συγκεκριμένα ένα μήνα αργότερα, συνέβη και νέα υποτίμηση του γαλλικού φράγκου.

2. Τον Σεπτέμβριο του 1992 η ισχνή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ανάγκασε το φράγκο να υποστεί νέες ρευστοποιήσεις, όταν οι Γάλλοι απέφυγαν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» και νέα υποτίμηση στο νόμισμά τους μετά από μερικές έντονες συναντήσεις με τη Bundesbank. Το 1997, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ διαλύει εσπευσμένα την Εθνοσυνέλευση, επιτρέποντας τη συγκρότηση κυβέρνηση υπό τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, τον Ιούνιο, υπονομεύοντας τη δέσμευση της Γαλλίας προς το ενιαίο νόμισμα. Θέλετε να προχωρήσω κι άλλο; Πιστεύω ότι το πήρατε το μήνυμα.

3. Τα “spreads” μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων είναι πιθανό να αυξηθoύν αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε σας δημόσια επίσημη δήλωση, αποφεύγετε να λέτε πως η αύξηση των γαλλικών επιτοκίων είναι μία καλή εξέλιξη η οποία θα αναγκάσει τους Γάλλους να είναι πιο πειθαρχημένοι. Καλύτερα να αφήστε αυτό το είδος των ανακοινώσεων στον Βάιντμαν της Bundesbank ο οποίος φαίνεται και πιο
Keywords
Τυχαία Θέματα