Κλείνει την κάνουλα των τραπεζικών δανείων η επιλεκτική χρεοκοπία

Προβλήματα στη δανειοδότηση για τους πολίτες από την είσοδο της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Κίνδυνος για θέσεις εργασίας αν δεν εξέλθουμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση. Διαβάστε τι δήλωσε o Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Με μειωμένη ευχέρεια χρηματοδότησης από το εγχώριο και το διεθνές τραπεζικό σύστημα και μάλιστα με υψηλότερο κόστος θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες με την...
ένταξη της Ελλάδας
σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως εξηγεί στο News 247 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος.
Όσοι πάλι ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν δανειστεί άμεσα από ξένες τράπεζες ενδέχεται, όπως αναφέρει, ενδεχομένως να κληθούν να εξοφλήσουν πρόωρα τα δάνειά τους ή να καταβάλλουν υψηλότερο επιτόκιο εξαιτίας της αύξησης του "κινδύνου χώρας".
Τα πράγματα, όπως σημειώνει, θα χειροτερέψουν σε περίπτωση που δεν εξέλθουμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση, καθώς θα παρουσιαστούν επιπλοκές στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας, σε μία μάλιστα περίοδο μάλιστα που ο δείκτης της ανεργίας έχει χτυπήσει "κόκκινο".
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει ότι ένας οφειλέτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων του και για αυτό επιλέγει κάποιες από αυτές να τις πληρώσει αργότερα ή να μην τις πληρώσει καθόλου.
Στην περίπτωση της Χώρας μας, η συζήτηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της Γαλογερμανικής πρότασης για την επανεπένδυση μέρους της αξίας των ομολόγων μας, σε νέα Ελληνικά ομόλογα μακρινότερης λήξης. Ειδικότερα, οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά "επιλεκτική χρεοκοπία".
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι αποτελεί προάγγελο στάσης πληρωμών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Από μόνη της η αναβολή ικανοποίησης κάποιων ομολογιούχων δεν δημιουργεί προϋποθέσεις χρεοκοπίας. Αντίθετα, ενισχύει τη ρευστότητα της Χώρα μας.
Όμως, ο χαρακτηρισμός της κατάστασης της Χώρας με τον όρο "επιλεκτική χρεοκοπία", δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα όπως:
Τα ομόλογα μας αποτιμώνται σε χαμηλότερη αξία και για αυτό οι τράπεζες μας που τα έχουν χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ ίσως κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα ενέχυρα.
Επίσης, μελλοντικά, όταν θα καταθέτουν Ελληνικά ομόλογα για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, θα εισπράττουν μικρότερο ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού θα πρέπει να αποδέχεται ομόλογα μιας χώρας που είναι χαρακτηρισμένη ως (μερικώς) χρεοκοπημένη.
Τέλος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που έχουν δανειστεί άμεσα από ξένες τράπεζες, είναι πιθανό να κληθούν να εξοφλήσουν πρόωρα τα δάνεια τους ή να καταβάλλουν υψηλότερο επιτόκιο, λόγω της αύξησης του "κινδύνου χώρας".
Βέβαια, οι πιο πάνω συνέπειες δεν θα ήταν τόσο περιορισμένες αν δεν είχαμε εξασφαλίσει την άμεση χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την τσέπη του πολί
Keywords
Τυχαία Θέματα