Ισχυρό ράπισμα για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ.

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αποδοχή της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με τη σημερινή της μορφή. Αυτό είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα από την ομόφωνη Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ. σχετικά με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βόρεια Χαλκιδική, η οποία αναγνώστηκε από τον ίδιο τον Πρύτανη κ. Μυλόπουλο κατά τη διάρκεια της πολύ σημαντικής ημερίδας με θέμα “Χρυσός στη Βόρειο Ελλάδα – Ευλογία και Κατάρα” που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη 24
Μαΐου, η Κοσμητεία της....
Πολυτεχνικής Σχολής στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Το Πρυτανικό Συμβούλιο προτείνει “να περιοριστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης, ώστε να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητά της περιοχής και να μην εκμηδενίζει τα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.” Ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης παρατίθεται παρακάτω. Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά από τη διεύθυνση http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=31312 και σύντομα θα ανεβάσουμε και εμείς το βίντεο και όλες τις εισηγήσεις.

Μετά την Απόφαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. (εδώ), το Πόρισμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ (εδώ) και τις εκθέσεις κριτικής ειδικών επιστημόνων για την ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (εδώ και εδώ), η Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στην εταιρεία και στον τέως Υπουργό ΠΕΚΑ που έσπευσε να εγκρίνει την ΜΠΕ χωρίς να λάβει υπ’όψη τις αρνητικές εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων. Στο ανώτατο επιστημονικό επίπεδο η ΜΠΕ απορρίπτεται ως ανεπαρκής, ενώ τεκμηριώνεται η επικινδυνότητα της σχεδιαζόμενης επένδυσης και η καθολική απουσία του “δημοσίου συμφέροντος”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ’οψη τόσο την αρνητική εισήγηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και του συντονιστή της, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνου Κατσιφαράκη, όσο και τις θετικές για την επένδυση θέσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Γεωλογίας Σπύρου Παυλίδη.

Απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου σχετικά με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική, καθώς και θέσεις για το αντίστοιχο θέμα του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ, Καθηγητή Γεωλογίας, Σπύρου Παυλίδη και του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Κωνσταντίνου Κατσιφαράκη, καταλήγει στα εξής:

1. Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης η οικονομική ανάπτυξη που στηρίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων ασφαλώς και είναι, για ένα κράτος που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, θέμα υψίστης προτεραιότητας. Με δεδομένη όμως τη διεθνή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, όπου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης
Keywords
Τυχαία Θέματα