Ηχηρό “καμπανάκι” των δημάρχων για τα οικονομικά των ΟΤΑ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ …..

Το “καμπανάκι” χτύπησαν οι αιρετοί των ΟΤΑ, για την οικονομική κατάσταση των δήμων, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ζητούν μεταξύ άλλων την τήρηση του.........
Συντάγματος και των νόμων του Κράτους, όσον αφορά και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα
των δήμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ψήφισμα που συναποφάσισε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, οι πόροι των δήμων έχουν υποστεί μείωση κατά 53% και έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον φορέα της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι δήμοι έχουν αγγίξει πλέον το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών τους δαπανών. Για το λόγο αυτό δεν πλήττουν απλώς τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τις προσφερόμενες υπηρεσίες και με έμμεσο τρόπο περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των δημοτών. Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, πρέπει να θεσμοθετηθεί η φορολογικής αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό. Αναφορικά δε, με τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι σύνεδροι υπογράμμισαν ότι απαιτείται ουσιαστική ενεργοποίηση της ΚΕΔΕ για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Ψήφισμα
Στο ψήφισμα της η Κεντρική Ένωση Δήμων, απαιτεί:
1.Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκ. €, ποσό με το οποίο, δεσμεύτηκε ο κ. Πρωθυπουργός να καλύψει το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον υπολογισμό των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωση του ποσού αυτού στο δωδεκατημόριο.
2.Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 – 2012 και ΣΑΤΑ 2012.
3.Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
4.Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ €, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να κατανεμηθούν στους δήμους πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.
5. Τον ορισμό διακριτών οριζόντιων γραμμών στην κατανομή των ΚΑΠ για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», Μεταφορά Μαθητών και Μισθώματα Σχολικών Μονάδων, με τακτικό και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατανομής.
6. Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.
7. Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.
8. Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος.
9. Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
10. Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με παράλληλη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαμορφωμένου στις ιδιαιτερότητες τους θεσμικού πλαισίου και ενός σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα προσφέρει προϊόντα και ανταγωνιστικές λύσεις.
11.Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού
Keywords
Τυχαία Θέματα