Η ψαραγορά λέει “ναι”στα θαλάσσια καταφύγια!

Οι ιχθυοπώλες της Βαρβακείου αγοράς συμφωνούν με τηνπρόταση της Greenpeace και ζητούν μέτρα για την αλιεία.

Συνεχίζοντας τις δράσεις για την προστασία του ελληνικού ψαριού από τιςκαταστροφικές μηχανότρατες, οι εθελοντές τηςοργάνωσης βρέθηκαν στη Βαρβάκειο για να συζητήσουν μαζί τους για τα προβλήματατων θαλασσών μας, αλλά και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τηνκαταστροφή που προκαλούν οι μηχανότρατες θέτοντας σε κίνδυνο τα ελληνικά ψάρια.Η Greenpeace
τονίζει ότι, στην κρίση που διανύουμε, χρειαζόμαστε άμεσαθαλάσσια καταφύγια για......
να μην γίνει το ψάρι είδος πολυτελείας, αλλά και ναδιασφαλιστεί το επάγγελμα χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι βασίζουν την επιβίωσήτους στη θάλασσα (ψαράδες, ιχθυοπώλες).

Στην ειρηνική αυτή δράση, οιεθελοντές της Greenpeace ενημέρωσαν τους καταναλωτέςπροβάλλοντας ένα βίντεο-ντοκουμέντο με εικόνες από την ψαριά μιας μηχανότρατας,όπου οι ψαράδες πετούν με φτυάρια σημαντικές ποσότητες νεκρών ψαριών πίσω στηθάλασσα! Κάθε χρόνο μόνο από τις μηχανότρατες τα ψάρια που πετιούνται πίσω στηθάλασσα νεκρά, ξεπερνούν τις 15.000 τόνους. Πρόκειται για τεράστια σπατάλη,αρκεί να αναλογιστούμε ότι για κάθε ψάρι που τρώμε υπάρχει άλλο ένα, το οποίοδεν φτάνει ποτέ στην αγορά.

«Οικαταστροφικές πρακτικές και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης, πολύ σύντομα, θαστερήσουν από τον Έλληνα καταναλωτή ένα βασικό στοιχείο της διατροφής του, τοψάρι», δήλωσε η ΆντζελαΛάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείοτης Greenpeace. «Με τη σημερινή δράση, ζητάμε από τουςπολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να στηρίξουν την εκστρατείατης Greenpeace για να μη λείψει το ψάρι από την αγορά και το πιάτομας», συνέχισε.

Έναβήμα πριν τον καταναλωτή, οι ιχθυοπώλες νιώθουν ήδη τις αλλαγές της αγοράς απότη μείωση του ελληνικού ψαριού λόγω της υπεραλίευσης. Όπως οι ψαράδες έτσι κιαυτοί, ανησυχούν για το μέλλον του επαγγέλματός τους και προμηνύουν τον κίνδυνοτης εξαφάνισης του ψαριού από τα τελάρα τους.

«Απότο '68 που ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα, οι ποσότητες των αλιευμάτων έχουνμειωθεί κατά 50-60%. Κάθε χρόνο, μία μείωση 5-10% γίνεται αισθητή σε όλα ταείδη ψαριού», δήλωσε ο ΣπύροςΚοράκης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς (Βαρβάκειος). «Νομίζω πως όλοι οι συνάδελφοι μουθα συμφωνήσουν ότι πρέπει να υπάρχουν τόποι προστασίας που δεν θα επιτρέπεταιούτε βαρκάκι, ούτε ερασιτέχνης, και θα μπορούν τα ψάρια έτσι να αναπαραχθούν»,συμπλήρωσε.

Η υποστήριξη της Βαρβακείου αγοράς έρχεται να ενισχύσειτο αίτημα πολλών παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι βλέποντας τις θάλασσες νααδειάζουν και το επάγγελμά τους να χάνεται, διεκδικούν τη δημιουργία θαλάσσιωνκαταφυγίων, στα οποία θα αποκλείονται καταστροφικές μέθοδοι όπως οιμηχανότρατες, αλλά ακόμη περισσότερο, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και γιατους ίδιους. Μια τέτοια ώριμη πρόταση είναι αυτή των Βόρειων Κυκλάδων όπουοι ψαράδες είναι διατεθειμένοι να περιοριστούν και οι ίδιοι για να εξασφαλίσουνμακροπρόθεσμα θάλασσες γεμάτες
Keywords
Τυχαία Θέματα