Η ΕΚΤ οδηγεί την Ελλάδα στα... βράχια! ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΕ ;;

Την ώρα που οι ελεγκτές της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα και, όπως και αν μετρούν, διαπιστώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, το ιερατείο της ΕΚΤ βρίσκεται στη Φινλανδία, για μία από τις δύο συνεδριάσεις του ετησίως που διεξάγονται εκτός του πύργου της Φραγκφούρτης, και ετοιμάζεται να αναγγείλει αύριο πώς θα ρίξει νέα βάρη στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με
νέες αυξήσεις επιτοκίων που οδηγούν με βεβαιότητα το ελληνικό «σκάφος» στα...
βράχια!

Αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι είναι αποτελεσματικοί μαχητές του πληθωρισμού, ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί την Ευρώπη αυτή την περίοδο, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να προαναγγείλουν, δια στόματος του Ζαν Κλωντ Τρισέ, ότι μέσα στον Ιούνιο, ή το αργότερο τον Ιούλιο, θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Ήδη στις αρχές του προηγούμενου μήνα έγινε η πρώτη αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ, από το 1% στο 1,25%, και έχουν σειρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλες δύο αυξήσεις εντός του έτους, η πρώτη το καλοκαίρι, η δεύτερη πιθανότατα το φθινόπωρο. Με τη θερινή αύξηση το επιτόκιο θα ανεβεί στο 1,50% και με τη φθινοπωρινή στο 1,75%, δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο, σε μια Ευρώπη που πνίγεται από τα χρέη και ουδείς γνωρίζει πόσους «σκελετούς» πραγματικά κρύβουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει κατά 75% το κόστος του χρήματος μέσα σε ένα εξάμηνο.

Οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι εξαιρετικά επώδυνες για τις ασθενείς οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που αντιμετωπίζουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» κρίσης χρέους και ύφεσης. «Η ΕΚΤ θάβει τις ασθενείς οικονομίες με τις αυξήσεις επιτοκίων», ήταν ο τίτλος πρόσφατου σχετικού δημοσιεύματος του πρακτορείου “Bloomberg”, το οποίο απηχεί τις σοβαρές ανησυχίες των αναλυτών για τις βαρύτατες παρενέργειες της αύξησης του κόστους του χρήματος για οικονομίες, όπως η ελληνική, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια χρέη και οικονομική καθίζηση.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της ευρωζώνης, οι αναλυτές βλέπουν ότι οι παρενέργειες της αύξησης επιτοκίων θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας στους “Financial Times” το θέμα προ διμήνου άφησε σαφώς να εννοηθεί, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. «Δεν πιστεύω ότι μια μικρή αύξηση θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποφεύγοντας να σχολιάσει την κυρίαρχη πρόβλεψη των αναλυτών, για τρεις «τσουχτερές» δόσεις αυξήσεων.

Τι πραγματικά θα συμβεί στην Ελλάδα, όμως, όταν ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος «σφιξίματος» της νομισματικής πολιτικής;

n Η πρώτη και σοβαρότερη παρενέργεια θα εκδηλωθεί στο κόστος εξυπηρέτησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, που ήδη προσεγγίζει το 150% του ΑΕΠ, αφήνοντας την κυβέρνηση να διαχειριστεί ένα ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ και είναι τριπλάσιο από το αντ
Keywords
Τυχαία Θέματα