Ελληνική αναδιάρθρωση: Aφετηρία νέας κρίσης ή σημείο θετικής στροφής για τις αγορές;

Η ελληνική αναδιάρθρωση θεωρείται πλέον αναπόφευκτη. Ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την ελληνική αγορά ομολόγων από τότε που η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ, πριν από 10 χρόνια, και οι επενδυτές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει χρεοστάσιο.
Μέσα στον Απρίλιο καταγράφηκε άλμα στις αποδόσεις των 2ετών ελληνικών
ομολόγων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κι αυτή η εξέλιξη άλλαξε τους όρους της συζήτησης. Το ερώτημα των αγορών δεν είναι πια αν η....
Αθήνα θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της αλλά το πότε και πώς θα το κάνει.
Ο άμεσος φόβος των επενδυτών είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να αυξηθούν κι άλλο, επειδή το χρεοστάσιο δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως από την αγορά. Όμως η περαιτέρω άνοδος των ελληνικών αποδόσεων θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αστάθειας στην Αθήνα και θα επιτείνει την ανάγκη για αναδιάρθρωση.
Η περαιτέρω άνοδος του κόστους του ελληνικού δανεισμού θα αυξήσει, συν τοις άλλοις, τον κίνδυνο μόλυνσης της Ισπανίας, που αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης και θα σημάνει μια εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέος.
Ο Άντριου Μπολς, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων της Pimco, λεει: «Οι πολιτικοί έπρεπε να βάλουν σε καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής η στρατηγική της καραντίνας μοιάζει να αποδίδει αλλά το αίσθημα μπορεί να αλλάξει γρήγορα και δραστικά».
Την Τρίτη, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων κατέγραψαν ισχυρή πτώση κατά 113 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 24,78%, καθώς η Αθήνα διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης – σε ένα σημάδι του πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το επενδυτικό συναίσθημα.
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές θα δουν μια βελτίωση του επενδυτικού αισθήματος που θα έχει διάρκεια και που θα σημάνει τον τερματισμό των κινδύνων μεταφοράς της κρίσης όταν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι αρχίσουν να μιλούν με μια φωνή.
Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο θέλει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενάντια στις επιθυμίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ανησυχήσει τις τελευταίες βδομάδες τους επενδυτές και έχουν συμβάλλει στην άνοδο των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων.
Αυτό που πρέπει να δούμε στη συνέχεια, επισημαίνουν κύκλοι αναλυτών, είναι τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κινούνται προς τη περιγραφή των όρων μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου, προκειμένου να αποφευχθεί το παράδειγμα της Αργεντινής – του πιο πρόσφατου μεγάλου εθνικού χρεοστασίου.
Ως προς αυτό, μεγάλη σημασία έχει και η επιλογή του χρόνου. Οι αγορές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το ελληνικό χρεοστάσιο θα γίνει το 2012 επειδή η Ελλάδα – που μέχρι στιγμής έχει λάβει τα 53 δις από το πακέτο της τάξης των 110 δις ευρώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – θα ξεμείνει από ρευστότητα στο δεύτερο ήμισυ του 2012.
Μεταξύ
Keywords
Τυχαία Θέματα