"Εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία"

"Σίγουρος" ότι θα μετατραπεί σε συμφωνία η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα.
"Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ", είπε ο κ. Νταλάρα, μιλώντας στην τηλεόραση
του ANT1 από το Παρίσι, αλλά δεν....
"άνοιξε" τα χαρτιά του για το περιεχόμενο της πρότασης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων.
Επίσης δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας και αν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο επικεφαλής του IIF επέμεινε ότι η πρόταση που υπέβαλε ό ίδιος στην Αθήνα, για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών, "ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε", ενώ έκανε λόγο για "σταυροδρόμι", που, όπως είπε, είναι "ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία".
Κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα
Η Ελλάδα, θα προσέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας, με προσχέδιο συμφωνίας για το "κούρεμα", ωστόσο δεν αναμένεται η λήψη οποιασδήποτε απόφασης, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα οριστική συμφωνία.
Οι συνομιλίες για το PSI αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς στις 30 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει χρονικά περιθώρια, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και στη συνέχεια η νέα δανειακή σύμβαση, λόγω του ότι στις 20 Μαρτίου λήγει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones, ακόμα και αν τελικά δεν έχει κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, ΕΕ και ΔΝΤ, εξετάζουν τη χορήγηση ενός μικρού δανείου, που θα καλύψει το κενό, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Το νέο πακέτο στήριξης, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν της Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες συναντήθηκαν ανεπισήμως.
Σόιμπλε: "Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει"
Ελλάδα δυσκολεύεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει, διαφορετικά, η κατάσταση δεν θα μπορεί να διευθετηθεί", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.
O κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να ενισχύσει τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) πέρα από ό,τι συμφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι για την ώρα ισχύουν τα συμφωνηθέντα για δυνατότητα δανεισμού 500 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM.
Σημείωσε, πάντως, ότι τον Μάρτιο θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα, σχετικώς με την επάρκεια του ποσού.
http://news247.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα