Επιστολή - παρέμβαση πολιτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την αγωνία τους για την αβέβαιη εξέλιξη της ιστορικά δραματικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται σήμερα ο τόπος, ομάδες προβληματισμού της κοινωνίας των πολιτών απεφάσισαν να ενώσουν τον εθνικό προβληματισμό τους και να αποταθούν ευθέως στον ύπατο θεσμικό αποδέκτη των ανησυχιών τους που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με έγγραφη έκκληση προς αυτόν. Με επιστολή τους ζητούν από αυτόν αλλά και τον....
ενθαρρύνουν, εξαντλώντας όλα τα όρια ευχερειών που του παρέχει το Σύνταγμα
της χώρας, να προχωρήσει σε ανάληψη εθνικής πρωτοβουλίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ευθύνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστάσεων. Το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός διαφορετικών ομάδων προβληματισμού από την κοινωνία πολιτών που εκπροσωπούν τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και τις δυνάμεις του πολιτισμού συγκλίνουν στον κοινό προβληματισμό τους επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος. Οι υπογράφοντες το κείμενο πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει την στιγμήν αυτή το κύρος αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών για την αποτελεσματική ανάληψη της ζητούμενης ιστορικής πρωτοβουλίας.
Ακολουθούν 100 περίπου υπογραφές, μεταξύ των οποίων Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές, Πρεσβευτές, Στρατιωτικοί, Επιχειρηματίες.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κύριο
Κάρολο Παπούλια
Αθήνα, 20 Μαΐου 2011
Κύριε Πρόεδρε,

Οι υπογράφοντες Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε με αγωνία τις ραγδαίες εξελίξεις της επιδεινούμενης πολύπλευρης κρίσης. Η αντιμετώπισή της επιβάλλει τη συσπείρωση όλων των πνευματικών, κοινωνικών, πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Απαιτούνται μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στις δυνατότητες του ελληνισμού. Παράλληλα θα αποκαταστήσουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση στους Έλληνες πολίτες με ρηξικέλευθα και αποτελεσματικά μέτρα.
Το πολιτικό σύστημα όπως εμφανίζεται σήμερα δεν μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση. Δεν είναι η λύση• είναι το πρόβλημα. Λείπει η πολιτική βούληση, το φρόνημα, το σθένος, η αυταπάρνηση.
Επιβάλλεται πλέον ο σχηματισμός κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει την πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην λύση αυτή. Η τύχη αναθέτει σε αυτόν την ιστορική ευκαιρία να διαχειριστεί τη μετάβαση. Έχει το λαό με το μέρος του και εκφράζοντας την αγωνία του Λαού και τη δική του, να καλέσει τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμφωνήσουν στη στήριξη ενός κοινού προγράμματος για τη σωτηρία της πατρίδας.
Τις ώρες αυτές το πολιτικό σύστημα έχει ένα ύστατο πατριωτικό καθήκον. Να εξασφαλίσει την νομιμότητα και δημοκρατική ομαλότητα της μεταβατικής περιόδου καθώς και την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό.
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην ανασύνταξη του κράτους,
Keywords
Τυχαία Θέματα