«Ελκυστικότητα Επιχειρήσεων και χαμηλοί μισθοί»: Ακόμη ένας μύθος...

O λόγος για τον οποίο μας κάνουν τις περίφημες περικοπές μισθών, απλά δεν ισχύει!

Αθανάσιος Τσίγκας

Δεν έχει σιγήσει ο απόηχος των δηλώσεων του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ. Μπόϊκο Μπορίσοφ σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, αναφορικά με το γεγονός του ότι η χαμηλή χρηματική αποζημίωση (βλέπε μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα) δεν....
αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας ανταγωνιστικότητας.

Μάλιστα στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση είχε προσδιορίσει ότι η Γερμανία αποτελεί την υπ’ αριθμ «1» χώρα
στην Ευρώπη, από πλευράς επιχειρηματικότητας και προσέλευσης επενδυτών.

Μάλιστα στις οθόνες μας, είδαμε το προηγούμενο 10ήμερο και παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν παραρτήματα στην Γερμανία και Ελλάδα (για λόγους διαφημιστικούς δεν θα ήθελα να αναφέρω επωνυμία) να υπερηφανεύονται οι εργαζόμενοι, ότι αυξήθηκαν στην Γερμανία τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και η μισθοδοσία τους, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η ίδια εταιρεία, λόγω των χαμηλών πωλήσεων των ίδιων προϊόντων, να προσανατολίζεται στο κλείσιμο του εδώ εργοστασίου.

Βέβαια μη νομίζετε ότι είναι η πρώτη φορά που ο βούλγαρος πρωθυπουργός, τα «ρίχνει» στην Ελλάδα και την εδώ κυριαρχούσα κυβερνητική κατάσταση.

Τον περασμένο Οκτώβρη, μιλώντας σε ελληνικών συμφερόντων βουλγαρικό κανάλι (Nova Televijia), ανέφερε «Οι Έλληνες έβαλαν φωτιά στην Πολιτεία τους. Γι’ αυτό θα πληρώνουν όσο ζούνε. Τώρα η σωτηρία τους είναι να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν».

Αυτά δηλαδή που όλοι μας, λίγο πολύ σιγοψιθυρίζουμε στις προσωπικές μας συζητήσεις, ότι δηλαδή οι απανωτές μειώσεις μισθών, οι απάνθρωπες φοροεισπρακτικές πρακτικές της Ελληνικής κυβέρνησης και οι κάθε είδους επιδρομές στο βιοτικό μας επίπεδο, δεν έχει ως αποτέλεσμα την προσέλευση επενδυτών, αντιθέτως μάλιστα τους αποτρέπει να επενδύσουν στην χώρα μας, αυτά λοιπόν τα γεγονότα έρχεται τώρα μια έρευνα από την Αυστρία να επικυρώσει με τον πιο επίσημο τρόπο.

Σε επίσημη έρευνα του Αυστριακού υπουργείου οικονομίας, η χώρα μας κατατάσσεται στην 14η θέση (τελευταία θέση) από άποψης ελκυστικότητας για ίδρυση επιχειρήσεων, ανάμεσα σε 14 χώρες της ΕΕ.

Αυτό δηλαδή που ο βούλγαρος πρωθυπουργός μας διαμήνυσε μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας, πως το εργασιακό κόστος δεν αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επενδύσεων, έρχεται τώρα το αυστριακό υπουργείο οικονομικών μα επιβεβαιώσει με τον πιο ενδεικτικό τρόπο.

Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα (η οποία ειρήσθω εν παρόδω, κυριαρχεί σήμερα στα περισσότερα site) η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στον κατάλογο διαβάθμισης (εκεί που οι μισθοί είναι σαφώς υψηλότεροι των ελληνικών), της εν λόγω έρευνας.

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση του κατάλογου ελκυστικότητας, με βαθμολογία 1,5, ενώ η χώρα μας στην 14η θέση έχοντας βαθμολογία 3,7 (να αναφέρω ότι η τελευταία βαθμολογία είναι το 4).

Αναλογίζεστε ξεκάθαρα νομίζω πόσο κοντά στον «πάτο» βρίσκεται χώρα μας.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη
Keywords
Τυχαία Θέματα